foto: modul în care sunt folosite fondurile pentru modernizarea Turzii distrug buna locuire
Munți de deșeuri din construcții sunt mutați de în zona Materna din Turda, din fața Poștei în spatele străzii Tineretului la nr.18 . Operațiunea s-ar face, potrivit unor muncitori doar pe perioadă determinată 2-3 zile, urmând ca deșeurile să fie duse în altă parte, nu se știe unde.
Ce ați face dacă v-ați trezi în fața geamului cu munți de pământ mirosind a canal și mucegai?
Procedeul prin care un cartier este umplut de gunoaie este descris în lucrările de specialitate drept un mecanism care duce la ghetoizarea cartierelor. Să alegi o locație dintr-un cartier urban ca destinație pentru deșeuri, plecând de la premiza că e o zonă care nu respectă anumite standarde sociale și de arhitectură, contravine flagrant principiilor de regenerare urbană în baza cărora se finanțează la Turda lucrările de modernizare. Administrația locală de la Turda distruge liniștea și buna locuire a altor cetățeni sub pretextul că modernizează zona și culmea o face chiar cu fonduri destinate regenerării urbane.
Munți de deșeuri au început să fie depozitați în spatele blocului de pe Tineretului 18. Geamurile nu mai pot fi deschise datorită mirosului de canal și muncegai și îi afectează pe toți locuitorii din jur. Deșeurile provin de la săpăturile din fața Poștei, spun oamenii. Un muncitor confirmă faptul că șeful lor le-a indicat zona de depozitare cu acordul Primăriei Turda. Spune că deșeurile vor fi duse în 3 zile într-o direcție necunoscută, crede omul la niște lucrări ale șefului lui de la Cluj. Acesta povestește că Poliția Locală a venit și s-a evaporat după ce a aflat că operațiunea are acordul Primărie Turda.
Depozitarea deșeurilor este criticată atât de locuitori cât și de către liderii politici locali. Oameni au chemat Poliția Locală dar dar degeaba.
”Au ales zona pentru că aici locuiesc oameni simpli, cu condiții de viață mai precare și s-au gândit să le trântează un munte de deșeuri din excavări că și așa oamenii aceștia n-au unde protesta. Este inadmisibil să înrăutățești condiițiile de locuit ale unor oameni pe motiv că modernizezi o altă zonă”, a declarat consilierul local Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda. Acesta a atenționat că Primăria nu trebuie permită firmelor private să depozite deșeuri de construcții pe domeniul public nici măcar o zi. ”Pe oameni îi amendezi că vopsesc un gard, că au niște balast la poartă dar firmelor private le permiți să arunce munți de deșeuri printre blocuri”, a mai comentat Ciortea.
Zona Tineretului nu e singura distrusă sub actuala administrație locală. Digul de pe malul Arieșului a devenit deasemenea loc de depozitare a deșeurilor din săpături, pe motivul că se consoliderază malul Arieșului. Locatarii de pe strada Constructorilor au sesizat faptul că se depozitează noaptea deșeuri din contrucții, și sunt suspiciuni că deșeurile provin inclusiv din zona contaminată din Poștarât.