Motivele pentru care USR-Plus are dreptate să ceară stoparea PNDL-ului propus de PNL

0
Asfaltare

Continuarea finanțărilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală este criticată nu doar de către USR-Plus ci și de către organizații non-guvernamenale serioase care monitorizează de ani de zile eficiența cu care sunt cheltuiți banii prin intermediul acestei pușculițe pentru primari.

Dezbaterea publică, chiar dacă a durat aproape două ore merită urmărită ca să înțelegeți care e miza.

La 23 august 2021, Ministerul Dezvoltării organiza o dezbatere publică pe tema PNDL-ului ”Anghel Saligny”, propus de către Partidul Național Liberal.

Organizațiile civice atrăgeau atenția că inițiativa de a continua PNDL-ul este una nepotrivită dintr-o serie de motive care cumulate pot duce la un nou eșec în dezvoltarea locală a României.

Dezbaterea publică organizată de Ministerul Dezvoltării arată adevărata față a PNDL-ului propus de liberali: o pușculiță de partid după modelul PSD.

Proiectul noului PNDL vine în condițiile în care guvernul nu a realizat o evaluare a modului în care PNDL 1 și 2 au funcționat. În plus aproape jumătate din programele din PNDL 2 nu sunt finalizate.

La Turda am avut astfel de exemple de proiecte prelungite la nesfârșit. Din PNDL 1 a fost reabilitarea Colegiului Tehnic care a durat ani de zile iar din PNDL 2 avem asfaltările din cartierul industrial. Contractele de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală de reabilitare a a 19 străzi din cartierul Industrial și a 4 școli din Turda au fost semnate în ianuarie 2018 iar lucrările la străzi nu sunt incă terminate.

O observație a ong-urilor a fost aceea a grabei inexplicabile cu care liberalii vor să aprobe acest program. Din proiectul ordonanței de urgență lipseau un set de criterii clare de acordare a finanțărilor, lipseau chiar și banii. De ce se dorea aprobarea de urgență a PNDL-lului penelist de vreme ce nu era aprobată nici măcar rectificarea bugetară care se făcea la finalul lunii august?

Adrei Ungur, scretarul de stat din Ministerul Dezvoltării nu le-a putut explica ong-iștilor care e graba și a menționat vag că ține de decizia politică.

În dezbaterea publică, ONG-urile au fomulat o serie de observații și obiecții de natură legislativă și procedurală și au găsit similarități între ideea liberalilor și proiectele PSD-ului. Mecanismele de finanțare erau identice. Mai mult, ideile noului PNDL erau chiar mai nocive.

Conform proiectului de lege, proiectele de investiții prin PNDL Anghel Saligny sunt multianuale. Spre deosebire de vechile PNDL-uri, unde proiectele puteau fi multianuale, cu o durată de cel mult patru ani (cu posibilitatea de prelungire la 6 ani) acum se propune o durată de cinci ani, cu posibilitatea de a ajunge la opt ani. Construirea unui sistem de canalizare sau a unui drum în cinci până la opt ani poate conduce la cheltuirea ineficientă a resurselor și creșterea riscurilor privind implementarea proiectelor respective. La Turda vedem ce înseamnă o astfel de durată mar. Avem drumurile sparte de 2 ani, imaginați-vă cum ar fi ca un astfel de proiect să dureze opt ani.

Monitorizarea pe teren a proiectelor este insuficientă și se realizează prin intermediul Inspectoratului de Stat în Construcții, dar în mod limitat. Nu sunt supravegheate lucrările. Local putem să vedem cu ochii noștri unde duce asta. Strada Bogata a fost asfaltată pe ploaie. Lucrările de acolo sunt finanțate prin PNDL 2.

Secretatul de stat Adrei Ungur a recunoscut în dezbaterea publică faptul că ministerul nu este pregătit tehnic să asigure funcționalitatea unui program de 50 de miliarde de lei.

În ultimii ani, Curtea de Conturi prin rapoarte succesive a atras atenția asupra neregulilor structurale din PNDL 1 și 2 . Acestea sunt continuate prin mecanismele PNDL-ului Anghel Saligny.

Desigur USR-Plus are și o miză politică. Useriștii se tem că liberalii vor muta fonduri masive de dezvoltare de la infrastructura mare către ”pușculița primarilor”. PNL va livra în campania din 2024 șantiere prin localități, iar USR-Plus care nu are mulți primari nu va putea dovedi nimic. Ba mai mult va rezulta că prin participarea la guvernare au contribuit indirect și la finanțarea electorală a liberalilor. Adoptarea PNDL-ului liberal în forma în care e propusă este favorabilă PNL-ului și UDMR-ului și este o sinucidere politică pentru USR-Plus.

Principalele obiecții formulate de către societatea civilă sunt sintetizate într-un raport al organizației Expert Forum care poate fi consultat aici

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.