Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj va demara o investigație cu privire la asfaltările pe ploaie efectuate pe strada Bogata din Turda, au confirmat astăzi pentru Politică și Putere surse din cadrul instituției.
În 25 august, constructorul care reabilita strada Bogata fn a decis să asfalteze pe ploaie deși pentru ziua de 25 august Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Banat, Maramureș și la munte.
Investigația inspectorilor de stat vine ca urmare a unei sesizări pe care Politică și Putere a depus-o către autoritatea centrală de la București.
În solicitare se cerea Inspctoratului de Stat în Construcții să precizeze dacă asfaltările pe ploaie reprezintă o încălcare o legislației și a normativelor în vigoare și dacă reprezintă o contravenție.
”Astfel, potrivit Legii 10/1995 se sancționează contravențional încălcarea prevederilor referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor prevăzute în reglementările tehnice învigoare la data execuţiei lucrărilor cu amendă de la 1000 la 100.000 de lei.
La data de 25.08.2021, constructorul Viarom SA a executat pe raza municipiului Turda lucrări de aşternerea mixturilor asfaltice pe ploaie.
Activitatea de asfaltare pe ploaie a fost documentată în cadrul unui articol publicat și există înregistrări video ale faptelor descrise.
Având în vedere că lucrările de asfaltare efectuate cu încălcarea standardelor sunt incluse într-un proiect cu finanțare europeană iar lucrările sunt importante pentru municipiul Turda dar și datorită creșterii gradului de nemulțumire a populație cu privire la lucrările de reabilitare a drumurilor din Turda vă rugăm să ne precizați.
Dacă asfaltarea pe ploaie cu mixturi asfaltice calde constituite ” încălcarea prevederilor referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor prevăzute în reglementările tehnice în vigoare” așa cum se menționează în Legea 10/1995
.Cine trebuie să aplice sancțiunea contravențională în cazurile în care se constată nerespectarea reglementărilor tehnice.
Să ne precizați cine ar trebui să fie sancționat potrivit legii- executantul lucrării,supraveghetorul lucrării/dirigintele de șantier”, se arată în adresa pe care Politică și Putere a transmis-o Inspectortatului de Stat în Construcții, de la București.
În 25 august, constructorul care reabilita strada Bogata din Turda a decis să asfalteze pe ploaie deși pentru acea zi Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate în Transilvania.