Supercom SA noul operator de salubritate de la Cluj a început distribuirea contractelor de prestări de servicii pentru utilizatorii casnici.
În document sunt prezentate și tarifele de salubritate pentru zonele urbane și rurale și separat pe tipuri de deșeuri menajere.
Contractul ascunde însă și o oportunitate legală prin care poți obține un tarif de salubritate mai mic
Surpriza din tarifele practicate de Supercom SA este aceea că deșeurile menajere reciclabile selectate costă mai mult decât deșeurile menajere reziduale. Astfel, pentru deșeurile menajere reziduale tariful este de 0,40 lei pe kg fără TVA iar deșeurile rezultate din colectatarea selectivă de la populație costă 0,51 lei pe kg fără TVA. După ce că le selectezi, plătești și mai mult. Apare astfel o întrebare logică. Cum poți încuraja colectarea selectivă a deșeurilor, dacă tu aplici tarife mai mari de ridicare a gunoiului pentru această categorir. În plus, colectarea selectivă permite firmei să și valorifice mai ușor deșeurile, deoarece fracțiile selectate mai necesită doar o procedură ușoră de selecție.
Chiar dacă utilizatorii casnici nu selectează gunoiul, Legea 312/2010 obligă instituţiile la colectarea separată pe trei fracţii: hârtie-carton, plastic + metal, sticlă.
În contractul de salubritate pentru utilizatorii casnici la art. 9 litera i este prevăzut faptul că utilizatorii pot beneficia la cererea lor de tarif diferențiat stimulativ pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale. Potrivit legii, deșeurile municipale sunt atât deșeurile menajere și deșeuri similare, inclusiv fracțiile colectate separat;
Astfel, dacă ați semnat contractul de salubritate puteți cere tarif diferențat stimulativ, dacă colectați selectiv iar operatorul de salubritate este obligat să îl acorde.