Proiectul fotbalistic al Turzii este zero aprecizată un fost consilier local. Doru Anca atrage atenția că scopul inițial al finanțării fotbalului turdean a fost deturnat.
Decidenții din fotbalul turdean au hotărât să sacrifice echipele de juniori republicani din motive financiare. Surse neoficial dau vina pe fostul președinte al clubului de fotbal care ar fi semnat noi contracte cu jucatorii din echipa mare.
Turda plătește 120.000 de lei pentru niște echipe care să joace pe lângă lanurile de cucurz de la sate. Proiectul fotbalistic destinat unor echipe de tineri care să joace prin țară este unul mort.
Programul pentru care Consiliul Local alocă lunar din bugetul local mai mult de 120 000 lei nu se mai încadreaza in ideea inițială pentru care s-a aprobat finanțarea fotbalului local, susține fostul consilier local Doru Anca, președintele PRM Turda. Acesta a explicat într-o postare pe Facebook de la finalul săptămânii trecute că banii din bugetul local erau destinați în primul rând centrului de copii și juniori.
Consiliul Local Turda a aprobat finanțarea fotbalului la Turda pentru copii și adolescenți și doar ca obiectiv secundar banii erau destinați echipei de liga a 3-a.
Între timp lucrurile s-au schimbat iar sub administrația actuală de la Turda mai contează doar pariurile sportive.
În 11 august 2016, la doar câteva luni de la preluarea mandatului de primar, Cristian Matei convoca o ședință extraordinară ” de îndată”. Nu explodase nimic la Turda, nu era nici stare de necesitate. Primarul dorea să aprobe finațarea fotbalului rapid și fără urme prea vizibile. Nici măcar astăzi, la 5 ani de la momentul inițial, hotărârea de Consiliu Local în care s-a aprobat finanțarea fotbalului nu este disponibilă îcomplet pe site-ul Primăriei Turda.
Contribuția financiară lunară aprobată în 2016 era de 25.000 de lei lunar. În 2021 contribuția plătită din bugetul public al orașului pentru fotbal este de 120.000 de lei lunar.
Povestea care s-a invocat atunci era că pe lângă echipa de liga a III-a vor exista echipe de juniori republicani și juniori județeni și că banii sunt destinati incurajării sportului in rândul copiilor si tinerilor. Adevărul este niciodată nu au fost alocate sume importante de bani către fotbalistii juniori. Aceștia mergeau la meciuri cu sandwich-uri si sticla de apă în rucsac iar in cei cinci ani clubul le-a oferit mult prea puțin.
”Ce înseamna juniorii republicani? Erau acei jucători sub 18 ani care erau legitimați direct la Fedarație, și care jucau în țară cu alte echipe de juniori republicani tot in liga a III-a. Reprezentau orașul peste tot în Ardeal. Sticla avea două astfel de echipe. Ce e esential de reținut în toată povestea asta e că deși erau costuri, era o șansă pentru fotbaliștii tineri să joace cu echipe din celelalte județe. Proiectul fotbalistic de la Turda era pentru tineri și acum l-au distrus. Mai au doar juniorii pe județ, vreo 4 echipe deși în anii trecuți erau minumum 6 echipe înscrise”, explică consilierul local Attila Kolozsi
Clubul de fotbal nu mai are nici echipa a II-a. Aceasta ar fi fost importantă pentru juniorii care împlineau 18 ani și care nu mai aveau unde să joace.
În momentul în care un jucător tânăr împlineste 18 ani el nu mai poate juca în echipele de juniori. Continuitatea era pentru el să joace în echipa mare sau în echipa a II-a. Echipa a 2-a era importantă pentru un management al echipei, susține Kolozsi. Era importantă deoarece un tânăr poate să explodeze fotbalistic spre exemplu la 20 de ani.
Republicanii aveau cheltuieli mari deoarece trebuaiu ca să joace în țară, în Transilvania. Chiar și așa tinerii au mers la meciuri făcând sacrificii. Faptul că mergeau cu sanwich-ul în rucsac sau că plecau cu noaptea în cap pe la orele 3-4 pentru a ajunge la meciurile din deplasare sunt lucruri cunoscute.
Pentru bani au sacrificat tinerii.
”Analizand situatia de la FC Ariesul Turda mai ales din sedinta actuala a Consiliului Local reiese faptul ca programul pentru care Consiliul Local aloca mai mult de cca 120 000 lei nu se mai încadreaza in limitele propuse si anume dezvoltarea in primul rand a centrului de copii si juniori cu jucatori locali si apoi sustinerea echipei de liga a 3a. La aceasta data din cauza faptului ca echipa de seniori foloseste aproape tot bugetul s-a renuntat la echipele de juniori republicani. Este necesar ca sumele alocate de la Consiliul Local să se foloseasca numai ș i numai ptr proiectul aprobat de Consiliul Local”, a apreciat fostul consilier local Doru Anca.