Cum arată un oraș transilvănean bine gospodărit, de mărimea Turzii

0
Cum Arat Un Ora Transilv Nean Bine Gospod Rit De M Rimea Turzii

Turda și Mediașul sunt orașe de mărime apropiată. Diferența este că Mediașul apare ca un oraș pitoresc și bine gospodărit în comparație cu Turda a cărui centru a rămas cenușiu și tern.

În urmă cu cinci ani comparam Mediașul și Turda din perspectiva alocărilor bugetare pentru secțiunea de dezvoltare a bugetului local. Arătam că în timp ce Turda aloca circa 8-10% pentru noi investiții, Mediașul aloca atunci circa 30-40 % acestui capitol. Acum situația s-a schimbat și pe hârtie Turda a depășit Mediașul în ceea ce privește fondurile europene contracte.

Cu toate acestea orașul din Sibiu este vizibil mai bine gospodărit decât orașul de pe Arieș.

Centrul Mediașului a intrat într-un proces de reabilitare cu fonduri de peste 20 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional gestionat de ADR Centru. Și Turda beneficiază de fonduri pentru reabilitarea centrului orașului. Diferența este că la Mediaș, autoritățile au făcut o consultare publică și au decis să pestreze 90% din spațiile verzi din zona centrală (spre deosebire de Sibiu unde s- ales ca modernizarea a pieței centrale o soluție ”minerală”).

Mediașul este un oraș curat în zona centrală și cu clădiri istorice bine întreținute. Turda care a avut un plan de conservare a clădirilor istorice a acceptat tacit dărâmarea unor clădiri aflate pe lista de protecție, precum clădirea de pe str. Ștefan cel Mare, de lângă pod.

La Turda, lăcomia învinge strategia

Piața centrală Regele Ferdinand din Mediaș reprezintă zona centrală a orașului. În proximitate sunt delimitate o serie de zone adiacente printre care și piața George Enescu. Aici parcarea costă 1 leu/oră. La Turda în proximitatea centrului istoric se aplică un tarif de parcare dublu.

De fapt în orașul de pe Arieș lăcomia învinge strategia. Inițial, consultanții au propus ca parcările din zonele secundare precum strada Războieni să fie gratuite, motivul fiind acela că se încuraja parcarea mașinilor în afara ariei centrale, Faptul că nu se taxează parcările în zonele de lângă centrul istori al orașului ar fi avut efectul să descongestioneze traficul rutier.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.