Cererea de intrare în insolvență solicitată de compania BENCOM nu va pune dificultăți companiei ACSA, constructorul care trebuie să finalizeze la Turda lucrările de reabilitare pe Planul de Mobilitate Urbană, a precizat Traian Corpodean, președintel Consiliului de Administrație al ACSA SA
Pe de altă parte, reprezenanții firmei BENCOMP, creditorii care au cerut insolvența susțin că doar ACSA poate stinge conflictul prin recunoașterea creanței. BENCOM doresc să obțină fie executarea silită a firmei de construcții de la Câmpia Turzii fie să forțeze o negociere.
BENCOM a cerut intrarea în insolvență a companiei ACSA în 18 august 2021.
Subiectul insolvenței ACSA Câmpia Turzii este unul delicat pentru firma de construcții. Compania trebuie să execute lucrările de reabilitare a drumurilor prin Planul de Mobilitate Urbană de la Turda și are dificultăți în executarea lucrărilor. Pe porțiuni semnificative de drum de pe strada 22 Decembrie 1918, lucrările de asfaltare sunt sub standarde iar administrația locală încearcă să miușamalizeze lucrurile.
Andrei Radu, reprezenant al firmei BENCOM care a cerut insolvența companiei de la Câmpia Turzii, susține că unica modalitate de stingere a conflictului aparține celor de la ACSA care trebuie să recunoască creanțele. Radu a refuzat să precizeze care este valoarea debitului pentru care cele două companii se judecă însă a apreciat că suma este una importantă pentru o firmă de mărime medie.
În contrapartidă, Traian Corpodean spune că e vorba de o creanță de însemnătate mică pentru ACSA și că nu se poate pune problema insolvenței.”Creanța va fi contestată de noi. Ei au înțeles să factureze niște bunuri cu o valoare mărită cu 80%, fără un act adițional, probabil ca să se atingă pragul de insolvență de 45.000 de lei. Probabil este o șicană pentru că au pierdut un proces de fond”, spune Traian Corpodean.
Acesta a mai apreciat că cererea de insolvență e analizată nu din perspectiva valorii cererii ci din perspectiva solvabilității companiei iar ACSA are un patrimoniu suficient de solid pentru a face față unei astfel de cereri, susține Corpodean.
”Faptul că noi contestăm o creanță care pentru ACSA e o creanță minoră, nu ne face insolvabili”, a mai adăgat președintele Consiliului de Administrație de la ACSA.
Acesta i- a sugerat reporterului să renunțe la subiectul insolvabilității ACSA pentru a nu se rău cu administrația locală de la Turda si deoarece subiectul ”nu e de interes” . ”Dacă sunteți din presa din Turda atunci poate nu vreți să vă puneți rău cu administrația locală”, a comentat Corpodean.
Subiectul insolvenței ACSA SA a fost discutat și în Consiliul Local Turda. Consilierul local Andrei Suciu i-a cerut primarului Cristian Matei să se intereseze și să lămurească situația insolvenței ACSA Câmpia Turzii în condițiile în care compania de construcții are de derulat lucrări de mare anvergură la Turda.