USR-Plus Cluj a anunțat inițierea unui pachet legislativ privind Întreprinderile Sociale de Inserție

0
Usr Plus Cluj A Anun At Ini Ierea Unui Pachet Legislativ Privind Ntreprinderile Sociale De Inser Ie

Anunțul privind redactarea unui pachet legislativ destinat întreprinderilor sociale a fost făcut de către deputatul Radu Molnar într-o conferință de presă din 10 august. Acesta, împreună cu senatorul Cristian Bordei, vrea să reglementeze mai bine statutul întreprinderilor sociale de inserție pentru ca ele să fie cât mai eficiente în ajutorarea camtegoriilor de persoane vulnerabile.

Întreprinderile sociale sunt entități care au ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate. Cel puțin 30% din personalul angajat de acestea trebuie să aparțină grupurilor vulnerabile, iar 90% din profitul lor trebuie reinvestit în întreprindere. Astăzi, numărul de întreprinderi sociale în România este de 1645 dintre care doar 45 sunt întreprinderi sociale de inserție. Este un număr foarte mic, aproximativ una pe județ.

Inițiativa a pornit ca urmare a sesizărilor Fundației Ruhama, care se luptă pentru integrarea categoriilor vulnerabile și ar urma să modifice prevederi din Codului Administrativ, a Codului Fiscal, a Legii Voluntariatului și a Legii economiei sociale.

Propunerile din modificările legislative vizează:Extinderea listei entităților care stabilesc dacă o persoană aparține unui grup vulnerabil. Azi, doar instituțiile statului fac aceasta evaluare. Noi ne dorim să acordăm permisiunea efectuării anchetei sociale către structuri independente ale asistenților sociali: Cabinete Individuale de Asistență Socială, Cabinete Asociate de Asistență Socială, Societăți Civile Profesionale de Asistență Socială.

Extinderea conceptului de grup vulnerabil. În prezent paradigma de gândire tinde să rămână blocată în corelarea vulnerabilității exclusiv cu sărăcia. Ori asta spune doar o parte din poveste. Există persoane vulnerabile care nu se luptă cu sărăcia, însă se confruntă cu alte probleme.

Includerea întreprinderilor sociale între persoane juridice care pot beneficia de voluntariat. O bună parte din societatea civilă s-ar implica în ajutorarea semenilor. Dar asta presupune includerea întreprinderilor sociale de inserție alături de celelalte persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.Includerea întreprinderilor sociale de inserție între organizațiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit. Pentru asta este necesară extinderea listei de structuri cărora contribuabilii le pot direcționa sume din impozit, alături de celelalte entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii.

Includerea dreptului consiliilor locale și județene de a participa cu capital sau cu bunuri la înființarea, funcționarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale de inserție. Prin aceasta măsură se operaționalizează prevederile legii 219/2015 conform căreia întreprinderile sociale de inserție pot beneficia de anumite facilități din partea autorităților administrației publice locale.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.