foto: Deputata Oana Murariu (USR-Plus) a formulat o propunere bună de modificare a unui ordin de ministru. La promulgare a ieșit mai puțin bună
Consiliul local Turda a aprobat discret în ședința ordinară din 29 iulie 2021 o modificare la Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local. În urma modificării, consilierii locali pot formula în timpul dezbaterilor amendamente verbale care să vizeze corelări tehnico-legislative, gramaticale sau lingvistice la proiectul de hotărâre a consiliului local. Modificarea este un pas înainte dar incomplet față de normele restrictive aprobate la începutul anului.
Modificarea Regulamentului este o consecință a demersurilor făcute de USR Turda și publicația Politică și Putere care au solicitat, prin intermediul deputatului Oana Murariu, modificarea ordinului de ministru care limita formularea de amendamente.
La începutul anului 2021, ministrul Dezvoltării aproba Ordinul 25/2021 prin care se stabilea că amendamentele la proiectele de hotărâri ale Consiliului Local se pot face doar în scris și înaintea ședințelor de Consiliu Local. Ordinul prevedea că ulterior, în timpul ședințelor, amendamentele se pot face verbal doar cu acordul inițiatorului. Problema era că inițiatorii erau în proporție de 90% primarii localităților iar Codul Administrativ prevedea că între primari și consilieriii locali nu există relație de subordonare. O situație în care consilierul local cere voie primarului să formuleze amendamente a fost una fără precedent în administrația publică din România. Ordinul ministrului Cseke Attlia lovea puternic în funcționarea administrației locale din România. În plus, Codul Administrativ prevede că ordinea de zi a ședințelor se poate suplimenta prin majoritate simplă. Ministrul Dezvoltării a creat astfel o pârghie prin care primarii din România puteau abuza la nesfârșit. Ar fi fost suficient ca aceștia să suplimenteze ordinea de zi a ședințelor cu proiectele de hotărâre mai sensibile. Fără posibilitiatea de a depune amendamente în scris anterior ședinței, consilierii locali ar fi putut formula amendamente verbale doar dacă primarii ar fi fost de acord.
O astfel de situație s-a înregistrat la Turda. Consilierii USR-PLus au formulat amendamente scrise cu o jumătate de oră înainte de ședința Consiliului Local Turda și le-a trimis prin e-mail. Amendamentele s-au pierdut pe internet și n-au mai ajuns în e-mailul secretariatului general al Municipiului Turda. În ședința Consiliului Local Turda, primarul Cristian Matei a spus sec ”Nu”. Liberalul Cristian Matei nu era de acord cu formularea de amendamente verbale de către consilierii aleși ai Municipiului Turda. Desigur, primarul Cristian Matei putea avea eleganța de a permite aleșilor locali să formuleze amendamente, unul din mecanismele dezbaterii democratice. Primarul Turzii e însă complet lipsit de eleganță politică.
Cum s-au schimbat normele?
În martie 2021, Politcă și Putere a adresat Ministerului Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice petiția înregistrată cu nr 612/2021 prin care solicitam modificare ordinului de ministru. MDALP a refuzat acest lucru considerând că regulamentul stabilit prin ordin era un regulament cadru iar autoritățile locale îl pot modifica.
La 25 aprilie 2021 am solicitat deputatului Oana Murariu (USR-Plus) să facă demersurile legale pentru modificarea ordinului de ministru iar deputata de Cluj a luat legătura cu secretarul de stat Călin Badiu, numit din partea USR-Plus.
În 17 mai 2021, ministerul a publicat proiectul de act normativ prin care normele restrictive urmau să fie înlăturate.
Propunerea de ordin de ministru prevedea că
“(18) În timpul dezbaterilor se pot formula amendamente verbale la proiectul de hotărâre a consiliului local. Astfel:
a) Conținutul amendamentelor verbale se menționează în procesul-verbal de ședință.
b) Asupra amendamentelor verbale formulate în timpul dezbaterilor inițiatorul are dreptul de a exprima un punct de vedere.”
Pe parcurs, propunerea a suferit modificări și a ieșit așa:
- În timpul dezbaterilor se pot formula amendamente verbale care să vizeze corelări tehnico-legislative, gramaticale sau lingvistice la proiectul de hotărâre a consiliului local. Astfel: a) conținutul amendamentelor verbale se menționează în procesul-verbal de ședință; b) asupra amendamentelor verbale care vizează corelări tehnico-legislative, gramaticale sau lingvistice, formulate în timpul dezbaterilor, inițiatorul are dreptul de a exprima un punct de vedere.
Situația e rezolvată doar pe jumătate. O ”frână” necunoscută din ministerul Dezvoltării a reușit să compromită parțial proiectul de ordin de ministru. De la forma inițială care permitea exercitarea dreptului de a dezbate și a propune amendamete, modificarea s-a redus la propuneri privitoare la formă. Consilierii Locali nu pot propune amendamente de fond la proiectele de hotărâre dar măcar le-a rămas posibilitatea de a forța modificări ale hotărârilor de Consiliu Local încercând varianta corelărilor tehnico-legislative.