Cetățenii de pe strada Trascăului solicită municipalității turdene curățarea scurgerilor pluviale care sunt colmatate din cauza aluviunilor aduse de ploile abundente, anunță publicația Turdanews.net care mai precizează că o astfel de acțiunea ar putea fi realizată și de către cetățeni ca o îndatorire civică.
Prevederile legale referitoare la situațiile de urgență și limitarea efectelor acestora precum și cele la buna gospodărire a localităților arată însă că aceste lucrări cad în sarcina autorităților locale.
Cetățenii au la îndemână fie reclamarea Primăriei Turda la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Prefect, fie chemarea în judecată a Primăriei.
Potrivit art. 29 alin. 2 lit. g) din Ordinul comun nr. pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale, primarii au atribuții specifice pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de riscurile menționate. Potrivit Manualului Primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă, edilii trebuie să asigure realizarea și întreținerea corespunzătoare a șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albia majoră a cursurilor de apă din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor. Prevederea este inclusă și în planul local de apărare împotriva inundațiilor.
Potrivit art. 68 din Legea nr. 215/2001, printre alte atribuții ale primarului, acesta trebuie și să ia măsuri pentru prevenirea și limitarea urmărilor calamităților.
De asemenea, O.G. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale stabilește obligațiile și răspunderile ce revin tuturor autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice, agenților economici și cetățenilor, consiliile locale și primării răspunzând de organizarea, conducerea, îndrumarea coordonarea și controlul întregii activități de gospodărire și înfrumusețare a localităților.
Astfel, potrivit art. 8 lit. g) din OG 21/2001, consiliile locale și primarii au obligația să asigure repararea și întreținerea străzilor, a domeniilor comunale, podurilor, podețelor, curățarea și amenajarea șanțurilor, modernizarea drumurilor existente și realizarea unor drumuri noi.