foto: Tandemul socru-ginere controlează administrativ serviciul public de apă din Turda și Câmpia Turzii
Compania de Apă Arieș a fost sancționată în urma unei acțiuni de control a Ministerului Fondurilor Europene cu corecții financiare de peste 3,4 milioane de lei, pentru încălcarea prevederilor Directivei 18/2004, privind principiul nediscriminării și tratamentului egal. Sancțiunea asupra operatorului public de apă de la Turda afost aplicată pentru redactarea unor specificații tehnice ce au dus la restricțonarea concurenței.
Deciziile și notele de constatare a neregulilor sunt contestate de către Compania de Apă în instanță și sunt catalogate drept nelegale și luate cu rea-voință.
Neregulile și corecțiile financiare constatate în cazul Companiei de Apă Arieș au apărut după o misiune de audit a Comisiei Europene (CE) nr REGCE214RO0137 prin care s-a verificat activitatea de audit din cadrul Curții de Conturi a României care a vizat verificări asupra specificațiilor tehnice utilizate în cadrul procedurilor de achiziției publică.
Ca urmare a verificării contractelor de lucrări a reieșit că în cadrul procedurilor de achiziții publice au fost solicitate specificații tehnice care fac trimitere la standarde nationale sau europene fără mențiunea ”sau echivalent”, încălcând astfel prevederile Directivei 18/2004. Mai clar spus, operatorul de apă a fost acuzat că a redactat oferte tehnice ce ar fi permis atribuirea cu dedicație a contractelor de lucrări.
Echipa de audit a Comisiei Europene a considerat că lipsa mențiunii ”sau echivalent” reprezenta o deficiență sistemică și solicita autorităților naționale refacerea verificărilor privind achizițiile publice pentru toate contractele economice ale unor chelltuieli pentru care s-a soliciat rambursare între anii 2017-2018. În cadrul Raportului de Audit tranmis prin adresa ARES (2020) 1625280/18.03.2020 se precizează că sancțiunea aferentă acestei deficiențe este aplicarea unei corecții financiare forfetare de 5%, fiea aplicarea unei corecții individuale potrivit Deciziei CE 9527/2013.
Corecțiile financiare aplicate Companiei de Apă Arieș vizează contractul de lucrări de reabilitare a rețelei de apă Turda Zona Nord iar contractul vizat este cel atribuit asocierii Hidroelectrica, TCI Contractor General SA și Ianus Srl.
Prin deciziile și notele de constatare a neregulilor au fost aplicate corecții financiare de 2.269.324, 84 lei existând și o creanță bugetară rezultată din nereguli de 697.601 lei.
În cazul unui alt contract CL 11, pentru lucrările de canal pe sectoarele din Luna și Viișoara s-au aplicat corecții financiare forfetare de 5% din valoarea contractului de 25, 308 milioane lei, adică o sumă de circa 1,25 de milioane.
Compania de Apă contestă deciziile ca fiind disproporționate, nelegale și redactate cu rea voință.
Operatorul public de apă de la Turda consideră că deciziile și notele de constatare au fost luate nelegal, cu rea-voință și cu interpretări incomplete sau nejustificate ale legii. Astfel, în cererile de chemare în judecată se arată faptul că sancțiuni similare aplicate altor operatori au fost rezolvate prin contestații. CAA arată că formularea ”sau echivalent” este considerată ca fiind în categoria neregulilor formale, ne-esenațiale și ne-sancționabile.
Potrivit CAA procedurile de atribuire au fost publicat și în Jurnalul Uniunii Europene deși nu se impunea asta, s-au înregistrat în medie câte 10 ofertanți și nu au existat contestații directe la specificațiile tehnice în care nu a existat mențiunea ”si echivalent”. În plus, a existat și un filtru de control al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice carea pronunțat soluționări ale unor contestații pe procedurile de atribuire.
Corecțiile impuse prin Deciziile Direcției Generale Programe Europene Infrastructură Mare -Autoritatea de Management pentru Programul Infrastructura Mare sunt o lovitură financiară și de imagine pentru administrația locală de la Turda și pentru serviciul public de apă controlat tandemul socru-ginere, primaru Cristian Matei și Bogdan Bobic, directorul CAA.
Pe de-o parte ridică semne de întrebare cu privire la respectarea principiilor europene privind nediscriminarea și tratamentul egal al agenților economici ofertanți.
Pe de altă parte, dacă Compania de Apă pierde procesele se naște întrebarea dacă gaura de peste 3 milioane de lei va fi plătită și de persoanele responsabile ori doar de către consumatorii de apă din Turda ce plătesc cea mai scumpă apă din România.