Bugetul municipiului Turda datora la 31 decembrie 2020 peste 1,2 milioane de lei către SC Transport Urban Public srl, bani ce trebuiau plătiți pentru gratuități, se arată în situațiile financiare anuale ale companiei publice de transport.
La rândul său, TUP Turda datora deasemenea, tot la 31 decembrie 2020 peste 1,8 milioane de lei din care circa 1,2 milioane reprezentau datorii către bugetul statului.
Consiliul Local Turda va aproba astăzi situațiile financiare ale operatorului de transport pe anul 2020
Situațiile financiare ale TUP srl, operatorul public de transport al municipiului Turda arată că la finalul anului 2020, datoriile depășeau creanțele.
Principalul datornic către TUP era chiar bugetul municipiului Turda care datora peste 1,2 milioane de lei. ”Conducerea TUP ar trebui să fie prudentă deoarece STP avea fluxuri financiare suplimentare față de încasările de la Turda și putea supraviețui”, explică un oficial al Societății de Transport Public din Alba Iulia.
Va avea TUP srl soarta STP, fostul operator privat de transport față de care administrația locală a acumulat datorii semnificative, de ordinul milioanelor?
Directorul TUP Turda, Alin Popescu spune că situația este sub control și că municipalitatea plătește tranșe lunar din gratuități. ”Situația e în echilibru, nu există probleme cu salariile sau cheltuielile de funcționare”, a explicat Alin Popescu. Directorul TUP a recunoscut însă că municipiul Turda nu și-a achitat complet obligațiile financiare față de compania publică, păstrând o datorie cifrată la circa 1 milion de lei, de la o lună la alta.
La doar un an de la înființare, compania publică de transport are deja datorii către bugetul de stat și a intrat și într-un grafic de eșalonare a datoriilor pe durata de 12 luni. Directorul companiei arată că jumătate din obligații sunt deja achitate.
TUP Turda a raportat pentru 2020 un profit de 450.769 de lei. Teoretic ar trebui să vireze 50% din această sumă sub formă de vărsămite către bugetul local, după aprobarea situațiilor financiare anuale.
TUP are pentru 2021 un profit în scădere, estimat la 100.000 de lei și își propune o listă de investiții estimată la 2,3 milioane de lei. Directorul TUP spune că lista de investiții poate fi finanțată printr-un credit pe care compania urmează să-l contracteze. Alin Popescu a recunoscut însă că municipalitatea nu intenționeză să garanteze creditul TUP deoarece e autoritățile locale doresc să garanteze creditele proprii.
TUP ar urma să garanteze creditul de finanțare al investițiilor de 2,3 milioane cu resursele proprii și în baza rezultatelor financiare pe care compania publică le raportează.