Salina Turda e condusă fără indicatori de performanță. E o situație temporară, explică președintele Consiliului de Administrație

0
Salina Turda E Condus F R Indicatori De Performan E O Situa Ie Temporar Explic Pre Edintele Consiliului De Administra Ie

Salina Turda este adminstrată fără vreun indicator financiar de performanță, cantitativ, prin care să fie măsurată eficiența cu care această companie publică este condusă. Președintele Consiliului de Administrație, Dorin Apahidean dă asigurări că situația e una temporară.

Proiectul de administrare al Salinei Turda ar urma să fie aprobat de Consiliul Local Turda într-o ședință de îndată din 20 mai 2021, fără indicatori financiari de performanță. Situația este una inedită și la limita legii.

Potrivit OUG 109 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice, indicatorii de performanță care sunt anexă la contractele de mandat ale administratorilor sunt instrumentul prin care este evaluată activitatea acestora în companie cu capital public. La Salina Turda, acești indicatori lipsesc.

Situația este una temporară explică Dorin Apahidean, președintele Consiliului de Administrație al Salinei Turda și este generată de faptul că actualul director al Salinei este numit interimar. Indicatorii ar urma să fie corectată după numirea unui director general, nu se știe când.

Potrivit legii, în termen de maximum 30 de zile de la data numirii sale, consiliul de administraţie elaborează o propunere pentru componenta de administrare a planului de administrare, în vederea realizării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari. Componenta de administrare se completează cu componenta managerială care trebuie realizată de directorul nou numit. Planul de administrare se supune analizei şi aprobării consiliului de administraţie. În termen de 5 zile de la aprobarea planului de administrare, prin grija preşedintelui consiliului de administraţie , se convoacă adunarea generală a acţionarilor, în vederea negocierii şi aprobării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari rezultaţi din planul de administrare. Negocierea indicatorilor de performanţă se face în termen de 45 de zile de la data comunicării acestora autorităţii publice tutelare, în speță Consiliului Local. Dacă la expirarea acestui termen negocierea nu este finalizată, termenul se poate prelungi o singură dată cu maximum 30 de zile. În cazul eşuării negocierii în cele două runde, membrii consiliului de administraţie sunt revocaţi, fără a fi îndreptăţiţi la plata unor daune-interese.

La Salina Turda, membrii Consiliului de Administrație au făcut componenta de administrare dar nu există componenta de management din planul de administrare deoarece actualul director e interimar.

Practic, profitând de o portiță legală, Salina e administrată fără niciun indicator prin care să fie măsurată eficiența cu care este condusă.

Șase proiecte majore vizând societățile cu capital public urmează să fie aprobate astăzi de către Consiliul Local Turda după ce primarul Cristian Matei a convocat o ședință extraordinară cu convocare de îndată.

Proiectele vizează SC Domeniul Public SA, Compania de Apă SA, Salina Turda SA și Transport Urban Public srl.

Niciunul din proiectele pe care primarul Turzii le vrea aprobate în ședință de urgență nu sunt de fapt urgențe ci se referă la situații finaciare anuale despre care administrația publică locală și conducerea companiilor publice știua că trebuie supuse aprobării Consiliului Local deoarece există prevederi legale în acest sens.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.