Opinia publică din Turda a reacționat pe rețelele de socializare cu privire la faptul că pădurea de pini din Poștarât a fost tăiată.
Operațiunea este însă una necesară pentru decontaminarea zonei și are avizul autorităților de mediu.
Agenția pentru Protecția Mediului a emis la 29.12.2020, Acordul de Mediu pentru proiectul „Fazarea proiectului Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda)”.
Proiectul de decontaminare cuprinde patru faze: etapa de eliberare a terenului și efectuarea de analize asupra materialului lemnos, etapa de excavare, etapa de depoluare, etapa de reașezare a solului decontaminat și etapa evegetare și restaurare ecologică.
În Poștarât nu va mai fi pădure ci pădure parc
Administrația publică locală a decis că în Poștarât, după decontaminare nu va mai fi o pădure ci o pădure parc. În ciuda afirmațiilor primarului Cristian Matei că acolo se va construi un Aquapark acest lucru nu este posibil.
Proiectul de decontaminare de la Poștarât pentru care s-a emis avizul de mediu prevede că zona va fi transformată în pădure-parc.
”….este necesar ca la nivelul întregului amplasamet să se abordeze o strategie de reîmpădurire cu specii caducifoliate (în proporție de 97-98%) și rășinoase 2-3 %. Pe amplasament se vor introduce un număr de 50.000 de exemplare aparținând speciilor lemnoase și aproximativ 60.000 de exemplare de specii arbustive (…) Plantarea speciilor lemnoase se va realiza în buchete, realizându-se arborete distincte ca și compoziție (ex, cerete cărpinete, făgete), la care să se adauge un pâlc de larițe dar și 2-3 molizi și 2-3 brazi” -extras din Acordul de Mediu emis la emis la 29.12.2020 de către APM Cluj.
Suplimentar acordul de mediu emis mai arată că se vor introduce microhabitate cu concavități și zone de acumulare a apei care să ofere în perioadele de uscăciune umiditatea necesară diverselor specii de insecte.
Se vor realiza stive și aglomerări din bolovani din supragabariți care vor însuma 10 stive de 10 mc. Stivele de bolovani vor fi dispersate în locuri însorite și la umbră ca niște de protecție pentru insecte.
Acordul de Mediu privitor la proiectul din Poștarât poate fi consultat aici.
Municipiul Turda a beneficiat, în perioada 2007-2013, de fonduri obținute în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu pentru reabilitarea sitului poluat istoric Poșta Rât Turda, insă proiectul nu a fost finalizat și a fost propus spre fazare pe următoarea perioada de finanțare 2014-2020. Ca urmare a fazării proiectului, Municipiul Turda beneficiază de fonduri obținute în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru a reabilita un sit poluat istoric. Proiectul cu denumirea „Fazarea proiectului Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Depozit Deşeuri Periculoase UCT – Poşta Rât (Municipiul Turda)” are o valoare totală fără TVA de 79.568.907,00 lei, din care 85% este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% din bugetul de stat, și 2% din bugetul local al Municipiului Turda.