Protecție socială la Turda: Dacă-ți arde casa dar salvezi găinile nu te califici pentru ajutor de la Primărie

0
Incendiu

Administrația locală de la Turda are o înțelegere proprie a sistemului de asistență socială: nu beneficiezi de sprijin de urgență dacă ai două găini și ești mai avatanjat dacă mori singur printre străini decât sărac la Turda.

Consiliul Local al Primăriei Mihai Viteazu aproba în urmă cu o lună majorarea ajutorului pentru deces. Propunerea i-a aparținut primarului Ioan Zeng, care le cerut consilierilor locali să aprobe o majorare a ajutorului de deces, măcar echivalentul unei sume de bani necesare pentru cumpărarea unui sicriu.

La Turda, prin HCL 326/2018, administrația primarului Cristian Matei are o viziune proprie a ceea ce înseamnă asistență socială.

HCL 326/2018 stabilește situațiile deosebite și procedura acordării ajutoarelor de urgență de la bugetul local.

Primarul poate acorda ajutoare de urgență familiilor sau persoanelor singure aflate în situații de necesitate datorate calamităților naturale, incendiilor, accidentelor, precum și pentru alte situații deosebite stabilite prin hotărâre a Consiliului local, în limita prevederilor anuale bugetare pentru aceeași familie/persoană o singură dată pe an. Totuși ajutorul nu se acordă dacă persoana deține proprietăți, mașini mai noi de 10 ani, păsări și animale.

Cu alte cuvinte, dacă ești sărac și ai două găini nu te mai califici pentru ajutorul de urgență. Dacă-ți arde casa sau e dusă de ape ar fi bine ca odată cu ele să se ducă și câinele și pisica, dacă vrei să fii ajutat de Municipiul Turda, potrivit condițiilor votate de Consiliul Local.

Ajutorul de deces de la Turda se acordă după principii total aberante

În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social se acordă un ajutor de înmormântare de 800 de lei.

În cazul persoanei fără venituri sau cu venituri reduse, ajutorul este de 400 de lei. Cu alte cuvinte dacă n-ai bani deloc ești ajutat mai puțin decât dacă înainte ți-a dat statul niște bani.

În cazul în care decedatul nu are aparținători legali, administrația locală va plăti cheltuielile de înmormântare. Dacă ești sărac și gata să mori, ar fi indicat să te duci să mori în parc ori în orașul vecin, ca să nu-ți încarci verii sau nepoții cu costuri inutile.

În caz de calamități ajutorul este între 400 și 2000 de lei iar în cazul unor probleme medicale grave primești între 100 și 3000 de lei. Mimimum stabilit pentru ajutor e parcă desprins dintr-o hotărâre aprobată în anii `90.

Persoanele eliberate din penitenciar primesc în termen de 6 luni, la cerere, un ”sprijin de reintegrare” de 500 de lei.

Mai norocoși sunt cei care împlinesc 100 de ani, deoarece pot beneficia de un ajutor de urgență de 1000 de lei. Desigur, cu aceeași condiție să nu aibă animale și păsări.

Toate ajutoarele de urgență mai au o condiționare: aceea că solicitanții trebuie să aibă toate datoriile plătite la zi către bugetul local. Condiția e una aberantă pentru reglementarea unor situații de urgență. Persoanele sărace pot să aibă amenzi neachitate, spre exemplu pentru cerșetorie ori întârzieri la plata taxelor și impozitelor. Atunci nu vor beneficia de ajutoarele de înmormântare, lasă să se înțeleagă actul normativ local. Ideea ajutorului de urgență este însă tocmai aceea de a sprijini financiar persoane aflate în situații extreme. Un ajutor de urgență nu trebuie privit ca o facilitate fiscală ori de altă natură ci este un act de intervenție socială.

Ce ar trebui să facă administrația locală?

În primul rând, autoritățile locale de la Turda ar trebui să rediscute sumele acordate ca ajutor de înmormântare. Vorba primarului din Mihai Viteazu, suma să acopere măcar cumpărarea unui scriu. Ar trebui să se elimine pragurile minime pentru ajutorul privind problemele de sănătate- măcar din decență pentru cei suferinzi- și să păstreze doar pragurile maxime pe care bugetul local le poate acorda.

Ar trebui majorat sprijinul pentru reintegrare al persoanelor eliberate din penitenciar la nivelul unui salariu minim pe economie. Dacă autoritățile tot vor să sprijine persoanele vulnerabile social ar trebui să o facă la un nivel decent.

Nu în ultimul rând, ar trebui să fie eliminte prevederile aiuritoare cum că nu poți primi ajutoare de urgență dacă ai păsări și animale (la modul generic).

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.