Unde ne sunt procurorii? Țepele de milioane ale administației lui Cristian Matei

Date:

Neglijență și abuz în serviciu precum și incompetență sunt câteva din reperele negative ale administrației locale ce conduce municipiul Turda. Consecința este aceea că milioane de de lei sunt plătiți din bugetul public fără ca cineva să ia vreo măsură.

Lucrutile sunt pe cale să scape de sub control iar primarul nu înștiințează în mod transparent Consiliul Local.

Milioane de lei din bugetul municipiului Turda au fost sau vor fi plătite către firme și persoane fizice în urma unor decizii abuzive al administrației locale de la Turda. Prejudiciile au fost câștigate în instanță dar partea cea mai gravă din punct de vedere juridic și economic este faptul că la aceste sume se aplică dobânzi penalizatoare.

Deși autoritățile statului au cerut demararea unor anchete administrative, primarul Turzii a băgat lucrurile sub preș. Este la rândul lui vinovat că lucrurile au scăpat de sub control în Primăria Turda.

Alături de el, în aceeași barcă, sunt directorul economic al Primăriei Turda, juriștii instituției și secretarul general al municipiului Turda.

În aprilie 2018, Curtea de Apel Cluj pronunța Hotarârea 2691/2018 prin care 6.636.296 de lei trebuiau să fie plătiți către Societatea de Transport Public din Alba Iulia. Suma reprezenta diferenţele de tarif la gratuităţi pentru pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani şi dobânda legală pentru această sumă.

Peste un an, în perioada martie-mai 2019, Curtea de Conturi a României constata două aspecte. Primul era acela că datoria pierdută de Turda în instanță nu a fost înregistrată în contabilitate. Al doilea, că Primăria Turda nu a cercetat niciodată pentru a afla cine sunt persoanele responsabile de producerea prejudiciului.

Aceste două măsuri au fost cerute de Curtea de Conturi. Datoriile au fost incluse în contabilitate dar căutarea persoanelor responsabile nu a mai avut loc.

În martie 2019, primarul Municipiului Turda și juriștii primăriei propun Consiliului Local o convenție de eșalonare la plată către STP SA. Consiliul Local Turda aprobă eșalonarea. La data semnării convenției dobânda legală penalizatoare pentru procesul pierdut cu un an înainte ajunsese la 2.626.139 lei . Suma a fost menționată în anexa la Hotârârea Consiliului Local. La ședința de aprobare a hotărârii participaseră consilierii locali obedienți puterii și nimeni nu a întrebat despre natura penalizărilor.

Între data sentinței, pe care sa o acceptam ca dată inițială a scandenței datoriei și data semnării convenției aprobată de Consiliul Local, suma penalităților este de 640.993,47 lei .

La aceasta sumă se adaugă și ce a calculat suplimentar executorul judecătoresc, până la stingerea debitului, adica 387.698 lei.

Rezultă o sumă de peste 1 milion de lei care pot intra in culpa exclusivă a primarului Cristian Octavian Matei.

Doar în acest dosar, se vor plati peste 3 milioane de lei penalități din care peste 1 milion de lei îi pot fi imputate lui Matei, dacă procurorii și polițiștii și-ar face treaba.

Directoarea Salinei Turda primește 100.000 de lei daune morale în primă instanță

Simona Baciu, fosta directoare a Salinei Turda a câștigat în primă instanță 100.000 de lei daune morale pentru concedierea abuzivă de la Salină.

Simona Baciu, care a prezentat în fața Consiliului Local, cu ani în urmă, un plan de management cu fragmente copiate din cărți, de pe internet, a ajuns director al Salinei Turda în perioada primarului Tudor Ștefănie. A fost ”adoptată” de administrația lui Cristian Matei. Cu puțin timp înainte de a fi indezirabilă și concediată, Simona Baciu era lăudată de Cristian Matei pentru managementul performant, chiar în plenul ședinței Consiliului Local Turda.

Procesul Simonei Baciu este la Curtea de Apel. Dacă Salina Turda va ajunge să îi plătească 100.000 de lei ar trebui să răspundă cineva pentru decizia de concediere

Fie că vorbim de administratorii Salinei Turda, de consilierii locali sau de primar sau funcționarii publici, cu toții ar trebui să răspundă administrativ, penal și pecuniar pentru deciziile proaste luate.

Va exista vreo instituție a statului care să urmărască recuperarea prejudiciului cauzat bugetului local?

Magistrații și polițiștii nu s-au sesizat la valori ”mici” de câteva sute de mii de lei. Se vor sesiza oare acum, când dobânzile legale penalizatoare au ajuns de ordinul milioanelor?

  1. În perioada aprilie 2018-martie 2019, primarul Municipiului Turda și directorul economic nu au înscris în contabilitate suma de 6.636.296 de lei, reprezentând datoria către STP SA
  2. În aceeași perioadă, primarul Municipiului Turda nu a înștiințat Consiliul Local Turda, organul deliberativ, cu privire la existența debitului și solicitarea unei soluții de plată
  3. În martie 2019 penalitățile de plată au ajuns la 2.626.139 lei . Penalitățile pentru un an de întârziere sunt de 640.993,47 lei
  4. Debitul datorat către STP SA nu a fost achitat integral
  5. Executorul judecătoresc a calculat o sumă suplimentară de 387.698 lei până la stingerea debitului
  6. Rezultă o sumă de dobânzi legale penalizatoare de peste 1 milion de lei apărută din culpa șefilor Primăriei Turda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

[tds_leads title_text="Subscribe" input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="653" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="653" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="653" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="653" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#ec3535" pp_check_color_a_h="#c11f1f" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#ec3535" btn_bg_h="#c11f1f" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0="]
spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Consilier USR Turda se opune limitatoarelor de viteză pe motiv că strada are curbe

Florin Țifui, consilier USR s-a pronunțat într-o ședință a...

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU...