Primarul Cristian Matei va cere Consiliului Local să voteze angajarea unui împrumut de 35 de milioane de lei cu justificarea că acești bani vor acoperi cotele de co-finanțare pentru proiectele europene pe care municipalitatea vrea să le deruleze.
Creditul va fi luat cu o durată de tragere de până la 4 ani și cu o maturitate de până la 15 ani. Opțiunea către angajarea unui împrumut este un demers ce era așteptat de lumea politică din oraș. Municipiul Turda trece printr-o perioadă de criză și nu are bani.
În 2021 este prevăzut ca să se tragă 8 din cele 35 de milioane de lei ce vor fi împrumutate, urmând ca în 2022 și 2023 să se tragă câte 15 și 12 milioane de lei, în fiecare dintre cei doi ani.
Totalul datoriei publice va ajunge în 2021 la 7,46 milioane de lei și va crește constant până în 2025 când se va atinge plafonul maxim de 12, 89 milioane de lei pe an. Perioada 2024-2028 va fi cea mai dificilă din perspectiva plății datoriilor cu suma anuale de plată către bănci între 11,5 și 10,9 milioane de lei.
Municipiul Turda a contractat și/sau garantat și are în derulare un credit de 65 de milioane de lei la Eximbank și a garantat un credit de 11,8 milioane de lei pentru Salina Turda.
Documentul prezentat Consiliului Local Turda de angajarea a împrumutului este însă unul neclar. Autoriățile locale prezintă o listă de investiții care ar urma să fie finanțate însă insuficient explicată. Sunt prezentate obiective de investiții precum sensul giratoriul de pe str. Basarabiei evaluat la 1,12 milioane de lei dar care a figurat și pe lista anterioară la angajarea creditului vechi.