Municipiul Turda nu întocmește situațiile financiare astfel încât să ofere o imagine fidelă a poziției și performanței financiare a unității administrativ-teritoriale, a apreciat Curtea de Conturi a României în urma unor operațiuni anuale de audit. Inspectorii Curții de Conturi au apreciat că situațiile financiare ale bugetului local de la Turda au fost întocmite din toate punctele de vedere semnificative, în conformitate cu cadrul general de raportare financiară aplicabil în România, dar că situațiile fianciare nu arată și cât de performantă este activitatea financiară referitoare la bugetul local.
Auditorii au formulat în ultimii ani o serie de recomandări dar acestea au fost total ignorate de către administrația locală.
Primarul municipiului Turda, Cristian Matei pozează într-un fel de geniu regional al finațelor publice. Cu toate acestea, în mod susținut și frecvent , ignoră recomandările auditorilor de la Curtea de Conturi a României.
În general, autoritățile locale de la Turda ascund documente care ar putea arunca o umbră asupra activităților financiare. Printre recomandările făcute de Curtea de Conturi sunt și cele privitoare la elaborarea bugetului local al orașului.
Administrația locală de la Turda a supus dezbaterii publice bugetul local pe anul 2021. De data aceasta, spre deosebire de anii anteriori, au respectat termenul legal. Cu toate acestea o neregulă tot există: bugetul a fost prezentat într-o formă ”sintetică” fără detaliile privind unitățile subordonate.
Curtea de Conturi a recomandat prezentarea spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Turda, a bugetului de venituri și cheltuieli întocmit astfel încât: cheltuielile pentru investiții să fie prezentate în structura prevăzută respectiv grupate pe investiții în continuare, investiții noi și poziția globală alte cheltuieli pentru investiții și să conțină informațiile financiare și nefinanciare privind programele de investiții publice; bugetul de venituri și cheltuieli să respecte structura prevăzută la venituri și cheltuieli; supunerea spre aprobare a anexei cu informații referitoare la numărul de personal, permanent și temporar, precum și fondul salariilor de bază; aprobarea în anexe distincte a bugetului de venituri și cheltuieli aferent ordonatorilor terțiari din subordine.
Consilierii locali spun că habar nu au despre o formă extinsă a bugetului. Adrian Nap, consilier local PMP spune că aleșii locali nici măcar nu au primit materialele pentru buget ca să le poată discuta.
Adrian Teban, consilier local USR spune că formațiunea politică a cerut încă de acum două săptămâni documentele în formă extinsă, referitoare la buget. ”Suntem consilieri locali în mandat, cum am putea formula amendamente pertinente dacă nici măcar nu avem acces la forma detaliată a bugetului”, se întreabă Teban. Acesta explică că de fapt bugetul a fost supus dezbaterii publice dar nu era finalizat. ”Am sunat la secretariatul Consiliului Local și am primit două numere de telefon de la financiar. La unul din cele două numere nu răspundea nimeni, iar la celălalt ne-au spus că n-au ce documente să ne ofere pentru că bugetul nu e definitivat”, explică Teban.
Andrei Suciu, liderul grupului USR din Consiliul Local Turda crede că bugetul orașului trebuie dezbătut din timp, în mod transparent și cu toate formațiunile politice din Consiliul Local. ”Fiecare grup de consilieri locali reprezintă niște alegători și corect ar fi să poată vorbi în numele alegătorilor lor măcar la elaborarea bugetului. Corect ar fi să existe o dezbatere transparentă și chiar o negociere politică a unor capitole bugetare”, a apreciat Suciu.
Curtea de Conturi cere o înregistrare mai corectă a veniturilor și datoriilor
Forma de aprobare a bugetului Turzii, cu descrierea extinsă a veniturilor, cheltuielilor și a investistițiilor este o condiție de bază pentru transparență și normalitate. Curtea de Conturi cere însă să se respecte și alte norme contabile, spre exemplu identificarea tuturor sentințelor judecătorești rămase definitive și executorii, referitoare la creanțele și datoriile municipiului Turda, înregistrarea acestora în contabilitate, respectiv în situațiile financiare, înregistrarea corectă a veniturilor din închirierea sau concesionarea unor bunuri imobile.
Auditorii Curții de Conturi au formulat o ”opinie contrară” privitoare la finanțele municipiului Turda opinie care este exprimată atunci când în urma controlului sunt descoperite abateri și denaturări semnificative de la normele legale.