Primarul, cu idei noi: Concurs international de caiac-canoe și microhidrocentrale pe Arieș

0
Unnamed

Cristian Matei, primarul municipiului Turda a trecut în săptămâna trecută la un nou nivel al proiectelor fanteziste pentru Turda.

Concurs internațional de caiac-canoe pe Arieș, cel puțin 4-5 microhidrocentrale și vestiare de sport la stadion ”ca la Barcelona” sunt câteva din ideile primarului Turzii. Primarul a mai promis că strada Aleea Plopilor va avea ”trei sau patru benzi de circulație”, va fi construit un nou pod peste Arieș în zona Micro III.

Noile proiecte l-a determinat pe un vechi membru al PNL Câmpia Turzii să afirme că primarul Turzii ”fură curent”.

Locuitorii din Micro III vor mege la Cluj pe o centură ocolitoare ce va trece prin Băile Sărate și care va ieși direct pe Dăbăgău, trecând pe lângă cinci micro-hidrocentrale, un lac artificial, un Aquapark cu bazin olimpic și ”alte obiective”. Aceasta este viziunea primarului Cristian Matei despre dezvoltarea zonei Poștarât, o zonă în care autoritățile nu au reușit de 5 ani să finalizeze un proiect de decontaminare gata finanțat.

Pe Arieș va fi organizată o competiție internațională de caiac-canoe care ”va umple hotelurile locale”. Anunțurile au fost făcute de primar într-un interviu pentru Turdanews.net, difuzat săptămâna trecută.

Nu proiectele în sine din discursul primarului sunt îngrijorătoare ci megalomania pe care primarul o manifestă. Un aquapark poate fi contruit, dar utilitatea unui bazin olimpic la Turda, în Poștarât, e una discutabilă. O amenajare a râului Arieș pentru sporturi nautice locale poate fi făcută, dar succesul unei competiții internaționale de caiac-canoe e deasemenea discutabil. Competițiile internaționale de canoe se derulează pe râuri cu categorie de dificultate II-III, iar amenajarea unor astfel de complexuri nautice este extrem de costisitoare. Complexul nautic de la Eiskanal Augsburg din Germania a costat echivalentul a 24,5 milioane USD. Pentru competițiile internationale de caiac e nevoie de alte condiții speciale.

Primarul a lasat ideea că dacă va amenaja râul Arieș pentru competiții internaționale de caiac-canoe, va construi și un baraj în aval, care va permite construirea a 4 sau chiar 5 microhidrocentratele. Acestea ar urma să asigure curentul electric pentru iluminatul public din oraș.

Turdenii vor trece pe lângă un lac artificial, microhidrocentrale iar de pe Aleea Plopilor, care va avea 4 benzi de circulație, vor ieși la Aquaparcul din Poștarât care va avea și un bazin olimpic . De acolo, turdenii vor urca pe o centură ocolitoare până pe Dăbăgău.

Delirul de grandoare al primarului Turzii completează povestea telegondolei, proiect cu costur estimate la circa 5 milioane de euro/km. Anunțată pe o distanță de minimum 10 km, telegondola va costa circa 50 de milioane de euro.

Noile proiecte ale primarului Cristian Matei l-au determinat pe un membru al PNL Câmpia Turzii să afirme că edilul șef al Turzii fură curent. Marian Lechințan a postat pe rețelele de socializare un mesaj prin care a atras atenția că un proiect de construire a microhidrocentraleor pe Arieș ar atrage opoziția fermă a ong-urilor de mediu.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.