Bugetul Municipiului Turda supus dezbaterii publice. Sute de milioane de lei pentru investițiile publice

0
Asfaltare Turda Foto

Bugetul Municipiului Turda a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Turda, dar documentul este prezentant într-o formă condensată. Din prezentarea bugetului lipsesc datele detaliate privind serviciile publice subordonate precum și detalierea cheltuielilor bugetare pentru instituțiile publice aflate în subordinea Consiliului Local.

Vestea bună este aceea că bugetul investițiilor este unul impresionat cifrat la peste 250,9 milioane de lei, fapt care face ca Turda să aibă pe hârtie cel mai mare buget de investiții din toate timpurile.

Turda este ca un stup de miere pentru constructori și oamenii de afaceri din construcții.

Vestea mai puțin bună e aceea că cifrele fac referire la programe multi-anuale despre care nu știm exact când vor fi finalizate. Spre exemplu pe listă figurează și finanțările din Programul Național de Dezvoltare Locală iar finanțările prin acest program guvernamental sunt problematice.

Ponderea cea mai mare a investițiilor publice este însă prin fonduri europene nerambursabile, la o valoare de 216, 4 milioane de lei. Aceștia sunt bani siguri, dar înainte de a fi decontați de Uniunea Europeană, trebuie ca lucările să fie făcute.

Structurat pe capitole bugetul investițiilor arată că ponderea cea mai mare revine modernizării străzilor prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Valoarea totală a lucrărilor la străzi, prin PMUD și din bugetul propriu al orașului se ridică la 133 milioane de lei.

În domeniul învățământului, două proiecte atrag atenția, modernizarea grădinței Sfânta Maria-Creșa nr 5 un contract de finanțare de 4,49 milioane lei și reabilitarea, extinderea și dotarea grădiniței Prichindelul Isteț/Creșa 4, un proiect în valoare de 5,96 milioane de lei.

Capitolul Sănătate rămâne cel mai scăzut, în ceea ce privește investițiile, cu alocări de 693.000 de lei din bugetul propriu al orașului. Fiind vorba de bani din bugetul local, care acum e puternic destabilizat aceste investiții sunt sub semnul întrebării.

Planul Național de Relansare și Reziliență care va asigura finanțări pentru urmărtoarea decadă are linii de finanțare pentru sănătate. Rămâne de văzut dacă administrația primarului Cristian Matei va corecta deficitul de investiții în sănătate sau va continua povestea cu construirea telegondolei la costuri de 4-5 mil de euro/km.

În domeniul culturii proiectul major rămâne reabilitarea castrului roman, un proiect în valoare de 10,57 milioane de lei.

În domeniul protecției mediului proiectul major este cel de decontaminare din Poștarât în valoare de 59.8 milioane de lei.

Ce este bugetul?, se întreba retoric primarul muncipiului Turda, Cristian Matei, într-o emisiune televizată, dându-și răspunsul singur: ”Este un fel de proiecție”.

Bugetul municipiului Turda este pe hârtie unul spectaculos. Reala problemă nu o reprezintă însă sursele financiare- care există prin fonduri europene. Adevărata problemă o reprezintă resursele bugetare proprii ale orașului adică banii de care municipiul dispune pentru a plăti o parte din lucrări și modul de gestionare a proiectelor europene, adică rapiditatea cu care proiectele sunt finalizate la standarde de calitate. Gestionarea proiectelor europene va fi proba de foc a administrației locale în 2021.

Vezi bugetul investițiilor aici

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.