”În cazul în care un act administrativ are o natură care afectează negativ drepturile, libertățile sau interesele unei persoane, atunci persoana în cauză este informată cu privire la motivele pe care se bazează emiterea actului. Acest lucru se face fie prin declararea motivelor în conținutul actului sau comunicând motivele în scris, la cerere, persoanei interesate, în cadrul unui timp rezonabil” – Rezoluția Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei nr.(77) 31 cu privire la protecția individului în relația cu actele autorităților administrative.
Ingineri, avocați, arhitecți și persoane obișnuite din Turda s-au asociat într-o mobilizare fără precent pe plan local pentru a bloca un proiect al municipalității care le amenința dreptul la proprietate. Proiectul făcea referire la un Plan Urbanistic Zonal care urmărea construirea unei străzi și a unui parc pe proprietățile private de pe strada Traian. Una dintr soluții ar fi fost exproprierea pentru utilitate publică. La ideea că autoritățile locale vor să le ia parte din grădini pentru a construi un parc zeci de persoane s-au mobilizat și, împreună, ingineri, avocați și arhitecți au redactat un memoriu. În urma acestui efort colectiv proiectul a fost blocat temporar.
Anunțuri oficiale ascunse printre garaje
Imaginează-ți pentru o clipă că Primăria va veni și va lua o bucată din grădina casei tale pe motiv că face un parc de ”utilitate publică”. Pe terenul pe care l-ai moștenit de la părinți ori pe care l-ai cumpărat cu bani munciți din greu, vei vedea de acum încolo plimbându-se relaxat niște necunoscuți. Ce ai face într-o astfel de situație, cum te-ai simți? Cum ai reacționa dacă în spatele casei tale s-ar ridica alte trei blocuri care-ți ascund soarele?
Când locuitorii de pe strada Traian au aflat că arhitecții trasează cu nonșalanță drumuri peste grădinile lor s-au enervat și s-au panicat, pe bună dreptate. Au încercat prin adrese să să informeze de la Primăria Turda dar au fost înșelați și ignorați.
Autoritățile au publicat anunțurile de convocare a întrunirilor publice printre garaje, au modificat noaptea data întrunirii publice iar pe parcursul procedurilor de consultare publică au refuzat să dea răspunsuri pertinente. Uneori nu le-au dat chiar deloc.
În final, oamenii de pe str. Traian s-au unit au redactat un memoriu și au dat de înțeles Primăriei că vor deschide un proces colectiv împotriva administrației locale. Sub presiunea publică și în urma unor argumente juridice, urbanistice și tehnice, autoritățile au pus proiectul PUZ-ului de pe Traian în așteptare.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță spune că proiectul nu e oprit, doar se rediscută și explică că astfel de proiecte se nasc în final din dezbatere publică. Claudiu Salanță are însă acum o opinie mai fermă cu privire la regimul proprietății: PUZ-ul de pe Traian nu va mai cuprinde soluția exproprierii. ”Se va face dar numai cu acordul proprietarilor”, a explicat arhitectul șef.
Memoriul și mobilizarea locuitorilor de pe str. Traian arată că cetățenii pot stopa proiectele nedorite ale autorităților. Mai jos, aveți un fragment al Memoriului înregistrat la Primăria Turda în care autorităților locale li se reamintesc care sunt abuzurile care s-au comis.
Fragment din Memoriul locuitorilor străzii Traian
”Data întâlnirii din 3 decembrie 2019, insa a fost modificată imoral și iresponsabil în cursul nopții dintre 2 și 3 decembrie pentru data de 5 decembrie. În consecință un grup, de persoane interesate, unele care au consultat site-ul primăriei, sau au fost ,,avertizate pe surse,, și au citit anunțul, care prescria data de 3 decembrie, până în seara zilei de 2 decembrie, s-au prezentat la sediul primăriei pentru consultare. Dintre aceștia amintim pe Dl.ing.Saveanu Sorin fost viceprimar, domiciliat pe str.Traian, Dl.ing Moldovan Simion, Dna.Ing.Moldovan Monica, fost consilier local si secretarul comisiei de urbanism doua mandate, arh. Moldovan Paul, Dna Lazsadi Anna, Dl.Botar Ovidiu, , d-soara Oseca, dl.Moldovan Nini. La intrarea in holul Primariei au fost întâmpinați de arhitectul șef interimar al orașului, Dna Mihaela Vrabete, care a avut bunăvoința de a-i primi într-un biroul liber și a le prezenta proiectul și discuta pe marginea acestuia. În cadrul acelei discuții a fost solicitat expres ca anuntul PUZ- lui sa fie refafacut pentru o alta data si la loc vizibil(nu ascuns intre garaje cum a fost facut), iar locuitorii zonei sa fie anuntati despre data si locul consultarilor prin posta, cu scrisori cu confirmare de primire, in vederea asigurarea transparentei, iar data consultarii de pe 3 pe 5 decembrie sa fie anulata, si cu aceasta ocazie s-a intocmit o minută de un functionar al Primarie, participant la discutii, al cărei conținut nu a fost comunicat spre consultare și eventual pentru amendare, mai mult solicitarile grupului nici nu au fost luate in considerare.
Consultarea publica nu a fost amanata, de pe data de 5 decembrie 2019, si s-a tinut in Sala mica, din Primarie unde in ciuda faptului cum sa procedat, prezenta la dezbatere a fost numeroasa,( sala fiind arhiplina), ocazie cu care cei prezenti, au luat cuvantul si si-au exprimat dezacordul privind intentiile Primarie, urmarite prin acest PUZ, de solutiile propuse( construirea de locuinte colective intre case , construirea de cai rutiere si a unui parc pe gradinile proprietate privata). Mentionam ca si de aceasta data, a fost intocmit un rezumat al discutiilor si a circulat o lista de semnaturi a participantilor, care a fost complectata cu adresa fiecaruia. Dar ca si la intalnirea din data de 3 decembrie, conținutul nu a fost comunicat spre consultare și eventual pentru amendare nici până ziua de azi, fiind si de aceasta data complect ignorati. Mai mult in data de 15.12. 2019, dl.arh.Moldovan Paul impreuna cu ing. Moldovan Simion au intocmit un memoriu in care au fost punctate cateva din prevederile ce ar fi trebuit respectate in vederea asigurarii transparentei decizionale a administratiei publice, a informarii si consultarii publicului in scopul elaborarii documentatiilor de urbanism conf.Ordin nr. 2701/2010, parte din doleantele participantilor dar si argumente tehnice de ordin urbanistic cu trimitere STAS-uri, Normative si literartura de spcialitate dar si la Legea nr.233/2018 care aduce modificari si complectari la Lege 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica , necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, actiuni ce privesc obiective de investitii de interes public, cea ce nu este cazul pentru nici una din actiunile propuse in PUZ . Mentionam ca nici la acest memoriu depus si inregistrat sub nr.27780/16.12.2019, onor Primaria nu a dat nici un comunicat, ignorare si dispret totala fata de locuitorii zonelor afectate de actiunile propuse de PUZ.
In data de 01.07.2020, se anunta pe site-ul Primărie, ca incepând cu aceasta dată ,,Municipiu Turda in calitate de titular, anunță publicul interesat asupra declanșării etapei de incadrare conf.HG.nr.1076/2004 in vederea obtinerii avizului de mediu,, pentru PUZ-ul in cauza si documentatia ,,poate fi consultata la sediul Primarie Turda cam.51,, iar publicul interesat poate transmite in scris comentarii si sugestii pana la data de 21.07.2020 la APM Cluj Calea Dorobantilor NR.99,Bl.9B loc.Cluj Napoca.
Urmare a anuntului dl. ing. Moldovan Simion, s-a prezentat la sediul Primariei pentru a consulta la cam.51, documentatia, la poarta a fost oprit conform procedurii si anuntat personalul de la Biroul de urbanism spundui-se ca la camera 51, nu este nimeni. Din partea biroului sa prezentat la poarta arh.Vass S., aceasta ia comunicat ca nu are cunostinta despre nici o documentatie supusa consultarii si a fost indrumat catre APM Cluj. In data de 10.07.2020 dl.ing Moldovan Simion s-a de plasat la AMP Cluj la adresa mentionat in anunt unde in prima faza I s-a spus ca nu a fost depusa si inregistrata nici o documentatie din partea Primariei Turda, insa dupa insistente si prezentarea anuntului in xerocopie, dat de Primaria Turda, documentatia a fost gasita spunandui-se ca persoana caruia ia fost repartizata documentatia in discutie, este in concediu medical si din caiuza aceasta sa creat starea de confuzie, dupa care i sa permis studierea documentatiei depuse, ocazie cu care s-a constat ca acesta nu suferise nici o modificare in urma sesizarilor si a discutiilor avute in asa numitelor consultari, mentionate mai sus.In aceasta situatie s-a intocmit din nou o sesizare inregistrata sub nr.16063/20.07.2020, cntinand punctul de vedere a locuitorilor afectati de actiunile propuse de PUZ, din perspectiva mediului prin care sa evidentiat, ca zona este una verde si reprezinta gradini si livezi proprietate private, dar si zona protejata arhelogic. Tot in aceasta perioada documentatia a fost discutata in data de 16.07.2020 intr-o sedinta CTATU a Consiliului Judetean Cluj , de care sa aflat pe surse si in urma cererii facute s-au inscris dl.arh.Moldovan Paul si dl ing.Moldovan Simion unde aceasta documentatie ce afecteaza locuitorii Turzii a fost discutata si dezbatuta de persoane straine urbei, iar arh. Moldovan Paul, a fost atentionat ca vorbeste patimas din in cauza interesului fata de proprietatea parintilor si amenintat ca i se taie microfonul.
Menționăm că pentru niciuna din consultările din 26 noiembrie, 3 și 5 decembrie 2019 nu s-a răspuns observațiilor transmise de către reprezentanți ai Primăriei Mun. Turda”