Municipiul Turda va renunța la un contract cu finanțări europene deoarece nu mai poate asigura finanțarea investiției. Acesta este primul eșec al unui proiect european la Turda. Autoritățile pun eșecul pe seama unui act normativ guvernamental care a mărit costurile în construcții. Eșecul este însă datorat și grandomaniei aministrației publice locale care a anunțat că accesează fonduri de sute de milioane de euro. În plus, proiectul a fost bugetat greșit încă din start.
Autoritățile anunță că vor aplica pentru o nouă finanțare dar este neclar la această dată daca se poate obține o nouă finanțare pentru un proiect la care s-a anunțat anterior.
Consiliul Local Turda ar urma să aprobe în ședința ordinară a lunii februarie, din 25.02.2021 renunțatarea la contactul de finanțare pentru modernizarea Grădiniței Rațiu.
La doar un an de la semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea Grădiniței Rațiu, autoritățile locale sunt nevoite să renunțe la proiect și să returneze înapoi banii cheltuiți.
În mai 2020 a fost semnat contractul de finanțare 5435 pentru investiția ”Reabilitarea, extinderea și dotarea grădiniței dr Ioan Rațiu”, finanțat prin programul operațional regional 2014-2020.
Valoarea proiectului era de 4,2 milioane de lei din care 3, 6 milioane valoare nerabursabilă.
Conform ghidului solicitantului la stabilirea valorii maxime eligibile se avea în vedere încadrarea în paritatea de 7700 de euro/ per participant la procesul educational calculata la cursul infoeuro de la data depunerii cererii. Numărul de preșcolari era 120 cursul a fost de 4,64 euro iar suma eligibilă a fost de 4,291 milioane lei . Proiectul avea ca scop reabilitarea clădirii monument și construirea unui corp nou cu P+2e pentru cinci grupe de grădiniță
Valoarea contractului de executie al lucrării a fost de 3,29 milioane de lei. Municipalitatea a organizat două proceduri de atribuire pe SEAP a lucrărilor dar nu s-a prezentant niciun solicitant.
Potrivit informațiilor oficiale documentatia tehnică a fost făcută în 2018 iar în 2020 când se preconiza atribuirea lucrărilor valoarea acestora ar fi crescut cu 40% față de estimările inițiale. Autoritățile spun că majorarea cu 40% a costurilor se datorează OUG 113/2018, creșterii salariilor din construcții și scumpirii materialelor.
Majorarea cu 40% a devizului de lucrări ar fi trebuit să fie suportată de Municipiul Turda dar bugetul orașului nu poate asigura asta.
Municipiul Turda trebuie să returneze Uniunii Europene 57.721 lei din care 15.160 pentru servicii de consultanță pentru cererea de finanțare, 36.140 de lei servicii pentru elaborarea documentatiei tehnice și 1421 valoarea studiului geodezic.
Din bugetul orașului s-au plătit cica 4300 de lei pentru servicii de management de proiect și avize.