Autoritățile de mediu au emis autorizațiile pentru decontaminarea unui depozit de deșeuri chimice de la Turda și au dat aprobările pentru montarea unei instalații în care se vor arde peste 38.000 de metri cubi de sol contaminat.
Decontaminarea din Poștarât este un proiect finanțat prin fondurile de mediu și urmărește eliminarea depozitului subteran de hexaclorcicloxean. Valoarea proiectului este de peste 70 de milioane de lei.
Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a stopat temporar proiectul de decontaminare în vara anului trecut. APM a cerut clarificări suplimentare, după ce la dezbaterea publică organizată la Primăria Turda mai mulți cetățeni au formulat obiecții cu privire la proiect. APM a cerut și efectuarea unor analize suplimentare cu privire la poluanții din sol.
Decizia de avizare a proiectului din Poștarât a fost luată într-o ședință tehnică a APM Cluj din 2 decembrie. Aprobarea proiectului a fost transmisă Primăriei Turda în 10 decembrie 2020 dar Agenția pentru Protecția Mediului nu a făcut publică documentația decât în 12 ianuarie 2021
Proiectul de decontaminare de la Turda presupune montarea la capătul cartierului Poștarât a unei instalații ”Savaterra” de decontaminare prin ardere a deșeurilor chimice organice. Instalația care va fi montată în apropierea cartierului de locuințe va lucra 12 ore dar autoritățile dau asigurări că operațiunea de decontaminare e sigură.
Principala problemă a proiectului din Poștarât este aceea că deșeurile chimice vor fi arse în apropierea cartierelor de locuințe iar Agenția pentru Protecția Mediului nu dispune de un echipament de monitorizare a poluanților din aer.
Decontaminarea prevede tratarea zilnică a câte 300 de metri cubi de sol contaminat pe durata a 8 ore. Întreg volumul de sol contaminat va fi tratat pe durata a 6 luni, la un program de eficiență ce presupune o operare de 5 zile/săptămână cu un program de 12 ore pe zi.
Solul contaminat va fi încălzit la 350-800 de grade, contaminanții se vor vaporiza și se vor separa de sol. Gazele evaporate sunt colectate într-un utilaj de oxidare și vor fi distruse la 850-1150 grade Celsiuns.
Proiectul prevede o serie de măsuri suplimentare de protecție. Astfel, pârâul sărat va fi intubat cu o țeavă de PVC pe totată lungimea sa, pe malul Arieșului se va construi un zid înalt de 1 metru, din saci de nisip.