Primăria Turda va concesiona serviciul de iluminat. Regulamentul trebuie să intre în dezbatere publică, avertizează ANRSC

0
Prim Ria Turda Va Concesiona Serviciul De Iluminat Regulamentul Trebuie S Intre N Dezbatere Public Avertizeaz Anrsc

Administrația locală de la Turda intenționează să discute în această lună documentația de concesionare a serviciului public de iluminat, după ce la finalul anului trecut au prelungit în regim de urgență contractul de furnizare a serviciului de iluminat public.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a precizat însă că regulamentul de iluminat public trebuie să treacă prin procedura de dezbatere publică.

Municipalitatea se pregătește să încredințeze contractul de iluminat public, printr-o procedură simplificată. Deși e vorba de câteva de milioane de euro, suma a fost stabilită sub valoarea care impune o licitație.

În luna decembrie Consiliul Local Turda a aprobat prelungirea contractului public pentru serviciile de iluminat pentru încă 90 de zile. Prelungirea expiră în 15 martie iar administrația locală pregătește documentația pentru concesionarea serviciului de iluminat public.

Municipiul Turda trebuia să reia concesionarea serviciului de iluminat în 2020 dar documentația tehnică nu a putut fi terminată la timp din cauza pandemiei. Documentația a fost realizată de Proex Install Consulting din Călărași și a fost predată Primăriei Turda. ”A înțeles că urmează să fie aprobată în această lună. Am proiectat un sistem de iluminat modern, cu leduri, care va fi mai bun. Deasemenea contractul de concesiune prevede și modernizări ale sistemului de iluminat”, a explicat un reprezentant al firmei.

Procedura de aprobare a concesionării serviciulu public de iluminat nu poate fi însă aprobată până când Regulamentul serviciului de iluminat public nu a trecut de procedura de dezbatere publică a precizat pentru Politică și Putere, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. ANRSC a menționat art. 7 alineatul 1 din Legea 52/2003 privind transparența decizională precum și art 580 alin 1 și 2 din OUG nr 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare. ”Înființarea, organizarea și prestarea serviciilor publice se realizează potrivit principiilor transparenței iar acest principiu reprezintă respectarea de către autoritățile administrației locale a obligației de a informa cu privire la modul de stabilire a activităților și a obiectivelor, la modul de organizare, funcționare, finanțare, prestare și evaluare a serviciilor publice”, a precizat ANRSC.

Milioane pentru iluminat, dar fără licitație

Potrivit unor surse din Primăria Turda, valoarea contractului serviciilor de iluminat public se apropie de pragul de licitație dar nu se ajunge acolo. ”S-a vrut o valoare mare, dar care să nu atingă pragul de licitație ci să se păstreze procedura simplificată”, a explicat sursa Politică și Putere.

Până în primăvară, administrația locală se pregătește să atribuie un contract de milioane de euro, dar fără a merge pe o procedură de licitație publică.

”Aventura luminoasă” cu mii de euro

În 2010 administrația locală semna un contract de concesiune a serviciului public de iluminat care prin majorări succesive de-a lungul anilor a ajuns la peste 3,2 milioane de euro.

Contractul a suferit majorări în 2013 – 2,6 milioane de euro plusTVA și 2016- o majorare la 2,76 milioane de euro cu TVA.

Iluminatul public a fost si o sursă de scurgere a banilor publici, prin iluminatul festiv de sărbători.

În doar 2 ani, 2016 și 2017, Primăria Turda a cheltuit cu iluminatul festiv peste 148.000 de euro din care 120.000 de euro pe achiziția propriu zisă de beculețe și ghirlande luminoase. Aventura luminoasă a continuat în 2018, de data asta sub forma unei achiziții directe de 75.000 de lei, pentru ghirlande luminoase.

În 2018, Primăria Turda a schimbat strategia. Anual, banii pentru iluminatul festiv erau sumplimentați prin contractul de delegare iar operatorul serviciului, firma Reea Procons făcea achizițiile de beculețte. În 2018 lucrurile s-au schimbat, achizițiile au fost făcute de Primărie culmea chiar de la firma Reea.

Schimbarea de strategie i-a făcut pe adversarii politici ai primarului să se întrebe dacă nu cumva Primăria cumpăra inapoi de la Reea chiar beculețele pentru care plătise în anii anteriori. Dilema era justificată deoarece anterior procedura de predare-primire a ornamentelor, prevăzută în contractul de delegare a serviciului de iluminat nu a fost respectată.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.