Mariana Andone Rotaru, arheolog și fost director al Muzeului de Istorie Turda a câștigat în primă instanță procesul cu Primăria Turda. Mariana Andone Rotaru, doctor în arheologie a fost concediată abuziv de către Primăria Turda, a constatat Tribunaul Cluj.
Sentința exprimată prin hotărârea 2899 din 23 decembrie 2020, prevede și plata a 10.000 de lei daune morale.
”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cupârâtul M T PRIN PRIMAR. Dispune anularea Dispoziţiei Primarului Municipiului Turda nr.283/01.04.2020. Obligă pârâtul la reintegrarea reclamantei pe postul de manager al Muzeului de Istorie Turda, precum şi la plata către reclamantă a indemnizaţiilor cuvenite conform contractului de management nr.15513/29.07.2016, începând cu data de 07.04.2020 şi până la reintegrarea efectivă, actualizate cu indicele de inflaţie. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 10.000 lei, cu titlu de daune morale. Ia act că reclamanta va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj.
Mariana Andone Rotaru a fost concediată de Primăria Turda în primăvara acestui an iar decizia a stârnit un val de proteste în lumea istoricilor și arheologilor. Peste 100 de specialiști în istore și arheologie au semnat în aprilie 2020 o petiție online prin care condamnau decizia autorităților de la Turda.
Autoritățile locale de la Turda au pierdut tot mai multe procese de concedieri abuzive printre care cel al directorului Grădninii Zoologice, dr. Mate Casaba, cel al administratoarei Teatrului Municipal, al juristului Salinei Turda.