Lovituri în lanț pentru administrația locală de la Turda. După ce judecătorii au desființat o decizie de concediere a administratorului Teatrului Național Aureliu Manea, Curtea de Apel Cluj desființat o altă decizie abuzivă de concediere.
Salina Turda a pierdut procesul cu juristul Alexandru Biro, conflict juridic apărut după ce acesta a fost concediat în vara anului 2019.
O altă angajată a Salinei, Cătălina Podar a câștigat deasemenea anularea concedierii și repunerea în drepturi. Podar era angajată la departamentul de marketing. Un alt proces al unei alte angajate așteaptă hotărârea instanțelor de judecată.
Aceste hotărâri ale instananțelor de judecată completează celelalte procese pierdute de instituțiile publice din Turda: concedierea directorului de la Salina Turda, sau demitarea ilegală a fostului viceprimar Lucian Nemeș ori concedierea ilegală a administratorului Teatrului Național Turda.
Toate aceste concedieri din instituțiile publice duc politic la actuala administrație locală. Zecile de mii de lei pentru avocați și despăgubiri sunt plătiți din bani publici și niciodată până acum nu au fost în vreun fel recuperate.
E ca și cum ai spune că șefii administrației publice de la Turda își concediază subordonați, dar pe banii turdenilor.
Desființarea oficiului juridic de la Salina Turda a fost făcută în vara anului 2019 iar măsura de desființare a postului a fost privită din unghiuri diferite.
Autoritățile locale au justificat că e vorba de o reducere a cheltuielilor și o eficientizare a activității iar serviciile juridice vor fi externalizate. Surse din Salina Turda au vorbit de o epurare pe criterii politice și o încercare de înlăturare din Salină a unor angajații care nu proveneau din nucleul politic dur al actualului primar. Juriștii Salinei nu erau dintre apropiații puterii politice de la Turda.
Primarul Cristian Mate a anunțat politizarea administrației publice locale de la Turda încă din primăvara anului 2016, înainte să câștige primul mandat. Matei anunța atunci numirea în funcții publice a ”oamenilor lor”. Acesta s-a și întâmplat ulterior. Filip Mihai Dragoș, partenerul de afaceri al fiului primarului și Apahidean Dorin, administratorul public al Primăriei Turda, a cărui fată a preluat biroul mass-media din Primăria, au ajuns în Consiliul de Administrație al Salinei Turda
În vara anului 2019, juristul Alexandru Biro avea să câștige în instanță un proces cu ANAF prin care Salina recupera peste 500.000 de euro. Se aștepta să fie premiat dar în august 2019 a fost anunțat că Departamentul Juridic va fi desființat.
După ce s-a văzut scăpat și de juristul incomod de la Salina Turda, societatea a realizat subit că are nevoie de consultață lunară la prețul dublu față de salariul lui Alexandru Biro. Societatea a contractat servicii juridice de la SCA Toader și Asociații cu un abonament lunar de 7000 lei plus alte comisioane și onorarii. Tot în aceași perioadă societatea a contractat și un expert extern pe achiziții publice de la societatea Mibo Consult Trust SRL cu un abonament lunar de 4000 lei ,plus deplasări cu avionul, cazare, masă.
Alexandru Biro și Cătălina Podar, angajați concediați din Departamentul juridic au câștigat procesele în fața casei de avocatură de la București, plătită de Salina.
Alexandru Biro, dat afară de Salină pentru că nu e performant s-a reprezenant singur și a învins în final casa de avocatură plătită din bani publici.
Acum Salina trebuie să-i plătească salariile restante.
”Admite în parte apelul declarat de reclamantul B.A. împotriva sentinţei civile nr. 1228 din 13.07.2020 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 3269/117/2019, pe care o schimbă în parte în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată, dispune anularea deciziei de concediere nr.113/23.08.2019, reintegrarea reclamantului pe postul deţinut anterior şi obligă pârâta să plătească reclamantului despăgubiri egale cu valoarea salariilor indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat, de la data concedierii şi până la data reintegrării pe postul deţinut anterior, cu dobânda legală aferentă acestor drepturi de la scadenţă până la plata efectivă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Decizia este definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 25.11.2020”, se arată în hotărârea Curții de Apel Cluj.