Locuitorii din Cartierul Primăverii reclamă cârpeli în proiectul european al Companiei de Apă Arieș. Țevile de canalizare s-au fisurat iar constructorii au găsit o metodă de remediere de compromis: le cârpesc cu manșoane din tablă.
Proiectul european de peste 100 de milioane de euro al Companie de Apă Arieș a intrat în faza de peticire a țevilor noi de canalizare.
Specialiștii consultați de PoliticășiPutere.ro explică că țevile de ceramică vitrificată (TCV) au o rezistență la strivire, nu rezistență la trântire și nici nu sunt omologate să reziste la tehnologii proaste de montare.
Pe str. Ion Luca Caragiale oamenii văd cum țevile de canalizare sunt reparate a treia oară. ”Au mai fost de 2 ori, au săpat, au schimbat țevi care se sparg”, povestește un locuitor din cartier.
Joi, 12 noiembrie constructurii ce trebuie să repare canalizarea au venit din nou. Cu un drum, au reușit să spargă și țeava de gaz. Acum trebuie să aștepte până cei de la gaz își repară țeava.
”S-a fisurat țeava de ceramică, de canalizare. Are circa 2 metri, nu o schimbă și am văzut că remediază defectul cu manșoane de tablă. Au fisuri pe instalația de canalizare în mai multe locuri. In loc sa schimbe segmentul, pun petice după cum se vede în poză. Deja au pus vreo 3”, spune un locuitor de pe str. Ioan Luca Caragiale.
”Dacă ar fi la mine în curte i-aș da afară. Suntem în 2020, și punem improvizații, tot felul de petice. Să-ți faci o canalizare fisurată, pui pavaj apoi te trezești că trebuie să strici tot. Trebuie să existe niște sisteme mai performante și mai fiabile decât ăsta”, spune locatarul din cartierul Primăverii.
Metoda de peticire cu manșoane de tablă a canalizării cu tuburi ceramice nu respectă standardele de calitate la oferirea de garanții, explică specialiștii consultați de PoliticășiPutere.ro
”E o soluție de remediere, dar aș vrea să văd cine, ce garanție dă pe un sistem reparat cu mai multe cuplaje flexibile pe același segment. Dacă proiectantul și-a dat acordul pentru o astfel de remediere a lucrării poate fi totuși ok. Adevărata întrebare e de ce se fisurează țevile. Fie materialele nu sunt bune, fie nu se respectă tehnologia. Tuburile de canalizare din ceramică vitrificată, vorbim de mărcile serioase, au o duritate de 9 pe scara Mohcs, imaginați-vă că diamantul are 10. Rezistența la strivire deasemenea ar trebui să fie în regulă deoarece se calculează în baza unor standarde. Dacă le trântești cu excavatorul în groapă, apoi arunci bolovani deasupra, și nu ai un pat protector, categoric se fisurează. E rezistență la strivire, nu rezistență la trântire, sau rezistență la nerespectarea tehnologiei de montaj”, explică specialiștii consultați de PoliticășiPutere.ro