Turda anunță construirea de telegondole. Alternativ s-ar putea finanța educația, sănătatea și reabilitarea clădirilor

0

Municipiul Turda a anunțat construirea unui sistem de transport periurban prin cablu, într-o colaborare cu Consiliul Județean Cluj. Administrația locală de la Turda a anunțat demararea studiilor de oportunitate și protocolul de colaborae cu județul Cluj.

Proiectul se va derula în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul I: Investiții și reforme pentru tranziție verde și schimbări climatice, care are ca obiective dezvoltarea transportului durabil și a diverselor programe de mediu, precum și prin Pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului.

Proiectele finanțate prin PNNR trebuie să fie proiecte cu un grad avansat de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, și cu angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziție publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârșitul anului 2022 pentru minim 70% din valoarea alocată sub formă de grant, respectiv la sfârșitul anului 2023, pentru restul valorii alocate sub formă de grant.

Guvernul a anunțat că primul draft al PNNR va fi gata în luna octombrie 2020. În primăvara anului 2021 se va solicita aprobarea Comisiei Europene pentru ca mai apoi negocierile să se deruleze până în luna aprilie 2021 în vederea emiterii deciziei Comisiei Europene de aprobare a planului național.

Abia după aprobarea Comisiei Europene se vor elabora ghidurile naționale de accesare.

Sistemul de telegondole de la Turda este conceput ca o alternativă ecologică de transport și va uni toate punctele turistice limitrofe, inclusiv Cheile Turzii și Cheile Turenilor, a anunțat administrația locală.

”Această idee pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani s-a transformat într-un proiect de suflet pentru mine și iată că astăzi suntem în punctul în care demarăm studiile de oportunitate și protocolul de colaborare cu județul Cluj. Acest sistem va reprezenta o alternativă ecologică de transport și va uni toate punctele turistice ale Turzii, inclusiv Cheile Turenilor și Cheile Turzii. ”, a transmis primarul Cristian Matei, printr-un comunicat de presă

Turda ar putea să ceară finanțare pentru cultură, educație și sănătate

15875254_1785405158390130_5402179420834997571_o
Casa de Cultură din Turda construită parțial între 1986 și 1989 ar putea fi finalizată prin fonduri europene

România are pentru perioada 2021-2027 un buget din fonduri externe rambursabile și nerambursabile estimat la 79,9 miliarde euro obținut în urma negocierilor care au avut loc la nivelul Consiliului European iulie 2020. Din această sumă, 30,4 miliarde euro sunt destinați instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență” structurați sub formă de granturi 13,7 miliarde euro și sub formă de împrumuturi, cca 16,6 miliarde euro.

Proiecte de infrastructură pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism și cultură, ecologizare platforme industriale, construire/reabilitare/modernizare clădiri publice, inclusiv clădiri pentru spații de lucru, tehnice, cazare și desfășurarea activităților instituționale, în vederea scăderii emisiilor de carbon, investiții în infrastructura educațională și dotarea cu echipamente de laborator pentru toate formele de învățământ, inclusiv învățământul profesional și tehnic, învățământul dual și colegii centenare, învățământul universitar, investiții în campusuri, reabilitare/modernizare/extindere clădiri existente și clădiri noi, reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice necesare populației în valoare de maxim 450.000 mii lei. Beneficiarii finali ai finanțării sunt autorități publice locale din municipii reședință de județ, municipii și orașe.

Proiecte de infrastructură publică din domeniul sănătății pentru: extinderea/reabilitarea/modernizarea clădirilor destinate unităților sanitare, dotarea cu aparatură și echipamente medicale a acestora, reorganizarea circuitelor pentru a răspunde condițiilor igenico-sanitare în vigoare, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii și alte situații de urgență, precum și alte măsuri necesare creșterii rezilienței în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare și ATI. Dacă este cazul înființarea de unități sanitare cu paturi noi, inclusiv construcția de noi clădiri pentru spitale existente, precum și dotarea cu echipamente medicale, spitale sau unități sanitare cu paturi și policlinici, precum și pentru alte categorii de măsuri necesare creșterii rezilienței unităților medicale care desfășoară activități publice în domeniul oncologiei și bolilor cardio-vasculare, inclusiv ATI, în valoare de maxim 500.000 mii lei.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.