Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt nemulţumiţi de discriminările care se fac în salarizarea personalului didactic şi ameninţă cu cţiuni de proteste.

Pe lista nemulţumirilor se află: discriminările din salarizarea personalului didactic, plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru cei încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, precum şi neacordarea sumelor necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti.

Potrivit unui comunicat de presă al FSLI, organizaţia sindicală a înaintat premierului Viorica Dăncilă, precum şi ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de învăţământ românesc, în special cele care vizează salarizarea personalului.

“Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ne va determina să declanşăm proteste în perioada următoare”, susţin sindicaliştii.

În acest context, FSLI solicită Guvernului aplicarea de urgenţă a măsurilor reparatorii în cazul salariaţilor încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie.

“Trebuie precizat că salariaţii încadraţi cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei încadraţi cu un sfert de normă nu vor încasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiţi să achite din venitul familiei contribuţiile către bugetul de stat. FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări, atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I”, se menţionează în comunicatul citat.

Reprezentanţii sindicali precizează că personalul didactic este poziţionat în treimea inferioară a grilei de salarizare, în marja raportului de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat.

“Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Pentru aleşi, însă, s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei”, explică federaţia sindicală.

De asemenea, FSLI solicită ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde întreg personalului angajat în educaţie, nu doar personalului de predare.

‘Guvernul trebuie să se gândească bine înainte să aplice strategia vorbelor aruncate în vânt. Federaţia noastră nu va face compromisuri şi nu va accepta promisiuni care nu se vor regăsi în prevederi legislative. Legea de salarizare unitară se dovedeşte a fi un eşec, întrucât nu au avut loc discuţii reale. Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct răspunzător de protestele de stradă, pe care membrii de sindicat sunt pregătiţi să le înceapă’, declară preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Totodată, FSLI solicită Executivului ca, la următoarea rectificare bugetară, să acorde sumele necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti, ce cuprind restanţele pentru anul 2017, precum şi plata integrală a tranşelor aferente anului 2018.(Agerpres)

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.