Mult promisul spital regional de la Cluj are încă mult de aşteptat până să devină o realitate. În fiecare an se discută rezolvarea celor trei proiecte mari din ţară de spitale regionale moderne, dintre care unul ar trebui construit la Cluj. Miniştri vin şi se duc, la fel şi anii în care nu se face nimic. Noul prim ministru al României, Viorica Dăncilă, a adus şi ea în discuţie acest proiect, alături de linia de metrou M6 şi autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş.
“Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale – (…) Cluj, Iaşi, Craiova – există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, i-a spus premierul Viorica Dăncilă comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria, citată de Agerpres.
Totodată, şefa Guvernului a precizat că, în cazul proiectelor privind autostrada Sebeş – Turda şi privind reabilitarea de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria, “lucrările sunt în grafic”.
“Eu cred că împreună vom reuşi să relansăm această componentă europeană şi (…) îmi doresc foarte mult creşterea dimensiunii europene a guvernării”, a spus Viorica Dăncilă.
Ea a amintit că, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit finalizarea acreditării autorităţilor de management.
“În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro, comparativ cu anul 2016, unde (…) nu a fost solicitată nicio sumă de rambursare pentru cadrul financiar 2014 – 2020. Rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare – pentru a nu exista risc de dezangajare – către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro”, a afirmat Dăncilă.
De asemenea, ea a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, “România să nu piardă niciun euro”.