Inspectoratul Școlar Județean Cluj a lansat public astăzi, 26.01.2018, evenimentul Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 (IMO 2018), în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai co-organizatorilor evenimentului: Ministerul Educaţiei Naţionale şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Conferinţa de lansare a avut loc în sala de conferinţe a Cluj-Arena, în prezenţa a peste 200 de reprezentanţi ai partenerilor şi ai instituţiilor implicate.
Cluj-Napoca organizează anul acesta cea de-a 6-a ediţie românească a concursului inițiat în 1959 la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare şi prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor, cu peste 1000 de participanţi din 120 de ţări. Programul olimpiadei, care se va desfăşura în luna iulie, va cuprinde, în data de 11 şi o vizită a tinerilor matematicieni din întreaga lume la salina din Turda.
Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. De asemenea, evenimentul se bucură de un important sprijin instituţional din partea Institutului de Matematică al Academiei Române, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, evenimentul este sprijinit de mediul universitar clujean – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. La conferinţa de lansare de astăzi a participat ca reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, secretarul de stat, Petru Andea. Prezidiul a fost, de asemenea, format din preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan. Universităţile clujene au fost reprezentate de prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai – prof. univ. dr. Călin Rus şi de prorectorul Universităţii Tehnice – prof.dr.ing. Dan MÂNDRU.
Printre cei felicitaţi de preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, s-a numărat şi turdeanul Octavian Agratini. Acesta a fost menţionat pentru efortul didactic depus de-a lungul anilor pentru pregătirea tinerilor. Octavian Agratini este director al Departamentului de Matematică al Facultății de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca şi supervizor de doctorat. Studiile de specialitate le-a realizat la aceeaşi facultate, unde a ocupat succesiv funcţia de lector, conferenţiar şi profesor.
Istoria organizării IMO datează încă din anul 1959, an în care prima ediție a fost găzduită de România, cu participarea a șapte țări: România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS. De atunci, IMO este organizată anual (cu excepție anului 1980) în țări diferite. La ora actuală, la această olimpiadă participă mai mult de 100 de țări din peste 5 continente. Fiecare țară participantă poate trimite o delegație (echipă) de maximum 6 elevi de liceu sau tineri (care nu sunt studenți în momentul organizării olimpiadei), la care se adaugă președintele delegației, președintele adjunct al delegației și observatori, dacă se dorește acest lucru. În timpul desfășurării olimpiadei, concurenții trebuie să rezolve, individual, două subiecte (foi) de concurs în două zile consecutive, fiecare conținând trei probleme. Fiecare problemă este notată cu 7 puncte. Medaliile de aur, argint și bronz sunt acordate în proporție de 1:2:3 în funcție de rezultatele totale – jumătate din participanți primesc o medalie. Pentru a încuraja cât mai mulți elevi să soluționeze problemele complet, sunt acordate mențiuni acelora care au obținut 7 puncte pentru cel puțin o problemă rezolvată.
La conferinţa de presă de lansare a Olimpiadei Internaţionale de matematică a participat şi primarul municipiului Turda, Octavian Matei, Primăria Turda fiind susţinător al evneimentului.