Ziua Culturii Naţionale: O nouă platformă de centralizare a datelor culturale

0
Ziua Culturii Na Ionale O Nou Platform De Centralizare A Datelor Culturale

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale – 15 ianuarie 2018 – Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală – INCFC lansează platformă online CULTURADATA/INTERACTIV. Potrivit acesteia, judeţul Cluj se află pe locul trei în ţară, ca număr total de instituţii şi companii de spectacole şi concerte în anul 2016, după capitală şi judeţele Bistriţa Năsăud şi Braşov.

Platforma online reprezintă un instrument digital care oferă o imagine coerentă şi explicită asupra infrastructurii publice (reţeaua de instituţii publice de cultură din teritoriu). Platforma furnizează grafice, tabele, cifre, hărţi, date statistice care reflectă distribuţia naţională, regională şi judeţeană a acestor instituţii, pe baza datelor furnizate de INS, coroborate cu datele INCFC. Platforma mai oferă şi date de consum cultural, date preluate din Barometrele de Consum Cultural realizate anual de INCFC.

Mai concret: toţi cei interesaţi sunt invitaţi să viziteze platforma on-line www.culturadata.ro/interactiv şi să ‘se joace’ cu informaţiile puse la dispoziţie. Cineva poate dori să afle câţi vizitatori au trecut pragul muzeelor, în judeţul Cluj, să zicem, în 2015, comparativ cu judeţul Constanţa. În acelaşi mod, altcineva poate fi interesat de numărul de spectacole cinematografice dintr-o anumită regiune a ţării, la un moment dat. Altcineva poate compara numărul de cititori activi din biblioteci, din regiunea Nord-Vest, în anul 2013 versus 1998. Operă, teatru, filarmonică, spectacole şi concerte, muzee, biblioteci ori cinematografe, toate formele de manifestare culturală se regăsesc în această platformă on-line care cartografiază sectorul cultural la nivel naţional. Informaţiile de pe platformă sunt arhivate pe ani, din 1990 până în 2015 şi se pot urmări şi în progresie, în grafice relevante.

INCFC este singurul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetarea şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum şi formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul cultural.

Platforma va fi îmbogăţită periodic cu date, hărţi, secţiuni cu noi informaţii, în funcţie şi de opţiunile utilizatorilor.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.